2020. május 25., hétfő - Orbán
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedAz elvárt béremeléssel együtt is csökken a reálkereset

Az elvárt béremeléssel együtt is csökken a reálkereset


Van olyan szektor, ahol jobban járhatnak a bérkompenzációval, máshol még a béremeléssel együtt is csökken a fizetések reálértéke - írja a csütörtöki Népszabadság.

fizetesek


A munkáltatók többsége az év első három hónapjában igyekezett megfelelni az elvárt béremelésnek, igaz gyakran a dolgozók béren kívüli juttatásait vágták vissza a cégek - mondta el a Népszabadságnak Pataky Péter. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke szerint az viszont aggasztó, hogy a keresetek reálértéken még az elvárt béremeléssel együtt is csökkennek: úgy véli, ahhoz, hogy az időközben megemelkedett árakkal is lépést tartsanak a keresetek, a kormány által elvárt béremelésnél nagyságrenddel nagyobbra lenne szükség.

Másrészt az egykulcsos adó nyomán most lényegében kettészakad a munkaerőpiac. A jellemzően kvalifikált munkaerőt foglalkoztató cégek - mint a gyógyszer- és gépipari, energetikai és távközlési vállalatok -- munkavállalóinak a bére reálértéken még akár nőhet is, míg az eleve problémákkal küzdő társaságok dolgozói a bérkompenzációval együtt is jóval rosszabbul fognak keresni.

Tipikusan ilyen a kiskereskedelem, ahol az ágazat nagy láncainak zöme továbbra sem hajtja végre a bérkompenzációt. Az állóháborúra emlékeztető helyzetben a szakszervezetek azért nem tudnak eltekinteni a béremeléstől, mivel a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint 8-15 százalékkal csökkentek a keresetek az egykulcsos adó nyomán. Ugyanakkor a kereskedelmi cégek szerint bizonytalan, hogy milyen forgalomra számíthatnak idén, ezért elhamarkodott lenne az év elején béreket emelni kormányzati parancsszóra.

 

Forrás: Népszabadság/HÍR PORT24

 

2012-03-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite