2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonAz elveszett alkotmány: az MSZP sem akarta nagyon másképp

Az elveszett alkotmány: az MSZP sem akarta nagyon másképp


alkotmányA Gyurcsány-kormány titokban készített alkotmánykoncepciójának preambuluma is hivatkozott a Szent Koronára, és népszavazás helyett parlamenti többséggel erősítette volna meg azt - tudta meg a Magyar Nemzet.


Több olyan rendelkezést is tartalmaz a Gyurcsány-kormány 2006-ban titokban, a nyilvánosság teljes kizárásával készített alkotmánykoncepciója, mely a Fidesz-KDNP mostani tervezetének is a része - írja a Magyar Nemzet a birtokába került, 75 oldalas dokumentum alapján.


A lap szerint a szóban forgó szöveg rövid preambulumában megtalálható a Szent Koronára történő hivatkozás.
Az is szerepel benne, hogy a legfőbb ügyész nem interpellálható, továbbá az, hogy az alkotmányt a parlament fogadja el, nem pedig népszavazás erősíti meg. Az ilyen módon megszületett alaptörvényt csak úgy lehetett volna megváltoztatni - vagy helyette újat elfogadni -, ha azt a képviselők négyötöde két alkalommal is, legalább fél év eltéréssel megszavazza.
A Gyurcsány-Petrétei-tervezet is tartalmaz közpénzügyi fejezetet; igaz, nem az adósság csökkentését írja elő, hanem az adósság növelésének lehetséges mértékét.


A Magyar Nemzet felidézi, hogy a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet 2006-ban az akkori minisztériumtól hiába kérte ki a dokumentumot, azt Petrétei József megtagadta. Az LMP jelenlegi frakcióvezetője, Schiffer András, a jogvédő társaság vezetőjeként pert indított, ám a Fővárosi Ítélőtábla 2007-ben születet jogerős végzése szerint az igazságügyi tárca vezetője nem követett el jogsértést.


Forrás: Magyar Nemzet/HÍR PORT24

2011-04-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite