2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
NagyvilágAz EP liberális képviselőcsoportjának vezetője Barrosóhoz fordult

Az EP liberális képviselőcsoportjának vezetője Barrosóhoz fordult


BarrosóAz SZDSZ ügyvezető elnöke szerint az Európai Parlament liberális képviselőcsoportjának vezetője nyílt levélben fordult Barrosóhoz, arra kérve, vizsgálja meg, hogy a magyar alaptörvény tervezete összeegyeztethető-e EU alapelveivel és értékeivel, az európai szerződésekkel és az európai joggal.


Az SZDSZ ügyvezető elnöke, Szabadai Viktor közlése szerint Guy Verhosfstadt, az Európai Parlament (EP) liberális képviselőcsoportjának vezetője nyílt levélben fordult José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez, arra kérve, vizsgálja meg, hogy a magyar alaptörvény tervezete összeegyeztethető-e Európai Unió alapelveivel és értékeivel, az európai szerződésekkel és az európai joggal.


Az SZDSZ is tagja a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) nevű liberális ernyőszervezetnek, így kapta meg az üzenetet - közölte Szabadai Viktor. Az MTI brüsszeli tudósítóinak szerdán nem sikerült elérniük az EP liberális frakcióját.
A Verhosfstadt-levélben, amelyet fejléce szerint Viviane Reding bizottsági alelnöknek - a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztosnak - is elküldtek, egyebek között az olvasható, a frakció elnöke arra kéri Barrosót, hogy a bizottság az általa legmegfelelőbbnek tartott módon vizsgálja meg nemzetközi szervezetek, többi között az Európa Tanács és és ENSZ-szervek bevonásával, hogy az új magyar alaptörvény szövege összeegyeztethető-e európai értékekkel, elvekkel.


Guy Verhodstadt emlékeztet, hogy az új alaptörvényt a magyar köztársasági elnök várhatóan április 25-én írja alá, ezért - mint hozzáteszi - "sürgős és szükséges" lenne, hogy arra kérjék őt, az aláírással várja meg a Velencei Bizottság véleményét, amelynek megfogalmazására az Európa Tanács kérte a testületet, továbbá azt is, hogy az Európai Bizottság az alaptörvény értékelését a szöveg kihirdetése előtt még elvégezze.


A Velencei Bizottság, az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete.

Az SZDSZ ügyvezető elnöke az MTI kérdésére kijelentette, hogy nem a szabad demokraták kérték Guy Verhosfstadtot a levél megfogalmazására. Mint mondta, a levél az Európai Parlament liberális frakciójának az álláspontját rögzíti.
Szabadai Viktor emlékeztetett arra, hogy Guy Verhosfstadt hétfőn felszólalt az Európai Parlamentben, ahol arra kérte José Manuel Barrosót, hogy minél hamarabb hívja össze az Európai Bizottságot és vegyék napirendre a magyar alaptörvény ügyét. A liberális frakcióvezető ezt szerdai nyílt levelében azzal a kéréssel egészítette ki, hogy ha José Manuel Barroso szükségesnek ítéli, akkor késleltesse a magyar alaptörvény aláírását.

Az ügyvezető elnök elmondta, hogy amikor Guy Verhosfstadt az év elején Magyarországon járt, azt mondta, minden lehetséges eszközt be fog vetni, hogy ne fogadjanak el olyan alaptörvényt az EU-ban, amely az unió alapelveit sérti.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-04-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite