2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
NagyvilágAz EP szocialista frakciója határozott cselekvést sürget Magyarország ügyében

Az EP szocialista frakciója határozott cselekvést sürget Magyarország ügyében


Az Európai Parlament (EP) szocialista frakciója - csütörtöki közleményében - határozott uniós cselekvést sürgetett Magyarország ügyében, és megfontolásra javasolta a magyar kormány elleni szankciók elrendelését.

Európai Parlament


A frakció felkérte José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy a január derekán tartandó strasbourgi plenáris EP-ülésen számoljon be a magyar hatóságok "nagy mértékben ellentmondásos" törvényalkotási lépéseiről, illetve az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ezzel kapcsolatos kezdeményezéseiről.


Az EP szocialista képviselőcsoportja szerint az EU-nak fontolóra kell vennie az uniós alapszerződés 7. cikkének alkalmazását, ha "Orbán (Viktor) kormánya tovább dacol az európai joggal és értékekkel". A szóban forgó cikk arról szól: egy tagállam egyes jogait - beleértve a szavazati jogát - fel lehet függeszteni, ha megállapítják, hogy fennáll az uniós alapértékek súlyos megsértésének egyértelmű veszélye.


Ilyen tartalmú megállapítást a tagállami kormányokat képviselő Európai Tanács tehet, tagjainak négyötödös többségével és az Európai Parlament egyetértésének elnyerését követően. Az uniós alapértékeket, amelyekre a 7. cikk utal, az alapszerződés 2. cikke sorolja fel. Eszerint "az unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok - ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait - tiszteletben tartásának értékein alapul. Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában."


"A magyar lakosság oldalán állunk, amelyet egyre nagyobb nyomás alá helyez és egyre inkább megterhel az Orbán-kormány" - olvasható a szocialisták csütörtöki közleményében. Hannes Swoboda osztrák szociáldemokrata EP-képviselő - aki a szocialista frakcióvezetői tisztség várományosa abban az esetben, ha Martin Schulz jelenlegi frakcióvezetőt ebben a hónapban az Európai Parlament elnökévé választják - a frakció közleményéhez hozzáfűzte: üdvözölné, ha az Európai Néppárt felfüggesztené Orbán Viktor alelnöki pozícióját, valamint "bátorítja" azt, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, "mindaddig, amíg Orbán miniszterelnök szándékosan megsérti az európai jogot és értékeket".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-01-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite