2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonAz EU alapjogi biztosához fordul a DK az előzetes regisztráció miatt

Az EU alapjogi biztosához fordul a DK az előzetes regisztráció miatt


Az Európai Unió alapjogi biztosához, Viviane Redinghez fordul a Demokratikus Koalíció (DK) az előzetes regisztráció tervezett bevezetése miatt.

szavazás


Varju László, a DK pártigazgatója, független országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: azt kérik az uniós biztostól, vizsgálja meg, hogy a választási feliratkozás tervezett szabályai sértik-e az Európai Unió alapjogi chartáját, és ha igen, az Európai Bizotttság tegye meg a szükséges lépéseket azért, hogy a visszatérítse a kormánytöbbséget "a választások szabad és tisztességes lebonyolításának demokratikus jogállamokban természetes útjára". Kifogásaik között említette, hogy a regisztrációs időszak 15 nappal a voksolás előtt lezárulna, a Magyarországon élők pedig nem iratkozhatnának fel levélben a választásokra.


A DK levelet írt Thornbjorn Jaglandnak, az Európa Tanács (ET) főtitkárának is. Őt arra kérték fel, forduljon a demokrácia és a jogállamiság, valamint az emberi jogok tiszteletben tartásán őrködő Velencei Bizottsághoz, annak megállapítását kérve, hogy az új választójogi szabályok összhangban állnak-e azokkal a kötelezettségekkel, amelyeket Magyarország az ET-hez csatlakozva vállalt.


Az ellenzéki politikus elmondta, azért fordulnak nemzetközi szervezetekhez, mert megítélésük szerint a kormánytöbbség jelentősen leszűkítette az Alkotmánybíróság mozgásterét, amikor azt javasolta: az alaptörvény rögzítse az előzetes regisztráció szabályait. A DK emellett abban az MSZP-s és LMP-s kezdeményezésnek a megvalósulásában sem bízik, amely népszavazáshoz kötné a feliratkozás bevezetését.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-10-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite