2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
ItthonAz európai értékek kikényszerítését sürgeti a demokratikus ellenzék több tagja

Az európai értékek kikényszerítését sürgeti a demokratikus ellenzék több tagja


Kizárólag a demokratikus normákra épülő Európai Unió értékeinek kikényszerítésével lehet megakadályozni a fideszes egypártrendszer kialakítását a demokratikus ellenzék több tagja szerint.


Demszky Gábor2A rendszerváltás idején szerepet játszó tizenhárom személyiség, köztük például Demszky Gábor, Konrád György, Magyar Bálint és Rajk László az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben úgy fogalmaznak, Magyarországon megszűnt a nyugati értelemben vett liberális demokrácia, a hatalmi ágak szétválasztása formálissá vált. Mint írják, egy minden elemében antidemokratikus berendezkedésű, a magántulajdon sérthetetlenségét nem tisztelő, az önkormányzatiságot felszámoló, a társadalmi mobilitás csatornáit, valamint a köz- és felsőoktatást közvetlen politikai irányítás alá vonó kormány van hatalmon, ami szerintük elszigetelődést, elszegényedést és kilátástalanságot hoz.


Ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarország és Brüsszel közös érdeke lenne fellépni a magyar miniszterelnökkel szemben, hiszen szerintük az Európai Unió túlélésének is záloga, ha nem csupán a pénzügyi, hanem a hasonló, a közösség szétesésével fenyegető politikai válságjelenségek ellen is védekeznek.


A egykori kommunista diktatúra demokratikus ellenzékének tagjai ugyanakkor azt is kiemelik, hogy Európa csak akkor segít a magyar demokrácián, ha erről tömegtámogatással rendelkező politikai összefogás születik. Úgy gondolják, a jelenlegi rendszer túljutott azon a ponton, amikor Magyarország pusztán a belefoglalt lehetőségekkel visszavezethető lenne a jogállamisághoz. Erre példaként említik a törvényhozó és végrehajtó hatalmon, az igazságszolgáltatáson, a médián, valamint a választási rendszeren végrehajtott, szerintük egyértelműen demokráciát és jogállamiságot sértő változtatásokat.


Véleményük alapján az összefogás mértéke, illetve annak támogatottsága döntheti majd el, milyen eszközök állnak majd a demokrácia, a jogállam helyreállítóinak rendelkezésére.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite