2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
ItthonAz Európai Parlament állásfoglalását kérték a szakszervezetek

Az Európai Parlament állásfoglalását kérték a szakszervezetek


Jerzy BuzekAz egyeztetés és a párbeszéd hiányát kifogásolja a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, ezért annak képviselői levelet írtak Jerzy Buzeknek, az Európai Parlament elnökének.


Állásfoglalást kér az Európai Parlamenttől három kérdésben a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), mert álláspontja szerint a magyar kormány folyamatosan megsérti a társadalmi párbeszéd szabályait.
A SZEF által megfogalmazott levelet Galló Istvánné alelnök, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke ismertette azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy öt közoktatási szakszervezet sztrájkbizottságot hozott létre a készülő közoktatási törvény miatt.


A Jerzy Buzeknek, az EP elnökének címzett levél szerint a SZEF petíciós jogával élve kezdeményezi, hogy az EP "alakítsa ki véleményét és fogadjon el ajánlást három kérdésben. Az első kérdésben arra vár választ a SZEF, hogy összhangban áll-e az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel és az Alapjogi Chartával, hogy a magyar Országgyűlés "sorozatosan fogad el olyan törvényeket, amelyek egyeztetése a társadalmi partnerekkel nem történt meg" és amelyek megismeréséhez nem biztosítottak elegendő időt.


A második kérdésben az új alaptörvény előkészítése kapcsán hiányolják a társadalmi párbeszédet. Az első kettőhöz hasonlóan a harmadik kérdés is az uniós szerződés és Alapjogi Charta, valamint a magyarországi gyakorlat összhangját firtatja. A SZEF harmadik kérdése úgy szól: összhangban áll-e a szerződés és a charta rendelkezéseivel az a kialakult gyakorlat, hogy "a társadalmi párbeszéd törvényben szabályozott rendjének szándékos megszegésével elfogadott törvények nem minősülnek a Magyar Köztársaság Alkotmányával ellentétesnek.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite