2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz év közepén terjesztik a jogalkotó elé a bírói életpályamodellt

Az év közepén terjesztik a jogalkotó elé a bírói életpályamodellt


BALASSAGYARMAT - A bírói életpályamodell komplett, költségvetési kihatásokat is tartalmazó javaslatait várhatóan az év közepén terjesztik a jogalkotó elé - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese csütörtökön Balassagyarmaton.

birosag1


Gyarmathy Judit a Nógrád megyei összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a bíróságok ítélkezésében, hatékonyságában Magyarország az uniós államok listájának első harmadában helyezkedik el, a nettó illetményeket tekintve viszont az utolsó helyen áll - az elmúlt tíz évben 42 százalékkal csökkent a bírák reálkeresete -, ezért az OBH kiemelten fontos célja 2015-ben a bírói, igazságügyi életpályamodell részleteinek kidolgozása.


Az OBH, az Országos Bírói Tanács (OBT), valamint a Magyar Bírói Egyesület is évek óta foglalkozik ezzel a kérdéssel, a három szervezet közös munkája lesz az életpályamodell, amely a bírókat és az igazságügyi alkalmazottakat is érinti, összesen 11 ezer embert. Az alapelvek között van a kiszámíthatóság, a biztonság, az esélyegyenlőség, a teljesítmény egysége, a folyamatos előmenetel lehetősége és az elkötelezettség elismerése - ismertette.


Benkó Anna, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke arról számolt be, hogy Nógrádban a járásbíróságokon az ügyek 88,6 százalékát fejezték be egy éven belül 2014-ben, 2013-hoz képest pedig 33 százalékkal csökkent az egy éven túli ügyek száma. Ez a jó időszerűségi mutató az ítélkezési bírák munkáját dicséri - tette hozzá.


Az elnök hangsúlyozta, hogy az ítélkezés hatékonyságát segítik az olyan korábban bevezetett programok, mint a tanúgondozás, a bírósági közvetítés vagy a nyitott bíróság intézménye. Elmondta azt is, hogy április 17-én mutatják be Balassagyarmaton a Szemelvények Nógrád megye bíróságainak történetéből 1871-2011 című forrásmunkát, őszre pedig nemzetközi konferencia megrendezését tervezik lengyel, szlovák és osztrák bírák részvételével.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-03-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite