2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonAZ IMF és az EU is folytatná a tárgyalásokat, ha az ország készen áll

AZ IMF és az EU is folytatná a tárgyalásokat, ha az ország készen áll


IMFA Bizottság és az IMF is készen áll arra, hogy folytassa a tárgyalásokat, amikor azok a hatóságok megítélése szerint eredménnyel járhatnak - áll Oli Rehn európai pénzügyi biztos Herczog Editnek adott válaszában.

A szocialista EP-képviselő még júliusban kérte ki a Bizottság álláspontját azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételekkel folytatódhatnak a kormány és a pénzügyi szervezetek között hirtelen megszakadt tárgyalások. Olvasható a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja által kiadott közleményben.

Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány a tárgyalások idején nem tudott részletes felvilágosítással szolgálni számos, nyitott kérdéssel kapcsolatban. Az eddig fontolóra vett korrekciós intézkedések például még mindig elmaradnak a szükséges kiigazítás mértékétől, és túlnyomó részben átmeneti jellegűek. Így a kormánynak arra vonatkozóan is fokozott és hiteles erőfeszítéseket kell tennie, hogy 2011-ben a GDP 3%-a alá csökkentse a hiányt - áll a biztos válaszában. Magyarország ugyanis az egyetlen olyan tagállam, amelyre vonatkozóan 2004 óta áll fenn túlzott hiány esetén követendő eljárás, és a hiánycél teljesítésére vonatkozó határidőt eddig már két alkalommal elhalasztották. Az uniós biztos aggodalmát fejezi ki a pénzügyi szektort érintő különadóval kapcsolatban is, és felhívja a figyelmet arra, hogy a különadó ebben a formában nagyon kedvezőtlen hatással lehet az országgal kapcsolatos befektetői hangulatra és a gazdasági növekedésre. Emellett a küldöttség úgy találta, hogy a számos más jogszabályt érintő ugyanezen törvény több eleme - abban a formában, ahogy a tárgyalások idején a parlament elé került - vélhetően nem felel meg az uniós jognak. A küldöttség továbbá emlékeztette a kormányt azon kötelezettségére, hogy a Nemzeti Bank számára teljes függetlenséget kell biztosítania. Herczog Edit úgy véli, ha a kormány betartja az EU által kialakított játékszabályokat, és nem löki félre a pénzügyi világszervezetek segítő kezét, akkor gyorsabban véget vethetne a devizahiteles családok kálváriájának. A képviselő szerint a következő száz nap feladata a befektetői bizalom visszaállítása kell, legyen, mert ez a magyar családok és a magyar munkavállalók érdeke.

Forrás: OS/HÍR PORT24

 

2010-09-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite