2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz Ipoly Erdő száz önkormányzathoz szállított tűzifát szociálisan rászorulóknak

Az Ipoly Erdő száz önkormányzathoz szállított tűzifát szociálisan rászorulóknak


A Cserhát és a Börzsöny térségében az Ipoly Erdő Zrt. közel 20 ezer mázsa tűzifát szállított ki mintegy száz önkormányzathoz, melyet azok a szociálisan leginkább rászorulók között osztanak el. A jó minőségű, "keménylombos" tűzifát a nagycsaládosok, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, illetve az időskori járadékban részesülők kapják - közölte az állami tulajdonú Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője az MTI-vel.

erdő

Az érintett önkormányzatok belügyminiszteri rendelet alapján kiegészítő vissza nem térítendő támogatást kaptak szociális célú tűzifa vásárláshoz.

Tájékoztatása szerint a kiszállított közel 20 ezer mázsa tűzifán felül - mivel lehetnek olyanok, akik nem kerültek a jogszabály által megnevezett jogosultak körébe, de szükséget szenvednek, - a Katolikus Karitász és más alapítványok segítségével, további, közel 500 mázsa tűzifát osztott szét az Ipoly Erdő Zrt. adományként.

Az erdőgazdaság azt reméli, hogy ilyen módon csökkenni fog az illegális fakitermelések mennyisége, amelyet területükön tavaly 800 erdei köbméterre becsültek - tette hozzá.

Lengyel László megjegyezte: a tűzifa, mint energiaforrás megújulónak minősül és a reneszánszát éli. A hazai erdőket szigorúan szabályozott, fenntartható keretek között kezelik az erdészek, így hosszú távú fennmaradásuk megnyugtatóan biztosított.

Az Ipoly Erdő Zrt. 64 ezer hektár állami erdőt gondoz Nógrád és Pest-megyében, a Cserhátban valamint a Börzsönyben. Alkalmazottainak létszáma 172 fő, a munkavállalók számát a közmunkaprogramokkal bővítik. A társaság árbevétele az elmúlt években az energiahordozók árának növekedésével kúszott fel 2,5-ről 3 milliárd forintra. Gazdálkodásuk folyamatosan nyereséges, ám a profit jelentős részét az erdők közjóléti funkciójának bővítésére használják fel - tette hozzá Lengyel László.

Ismertetése szerint területükön a turisták számára az elmúlt években hét tanösvényt alakítottak ki, két vadászházat, három erdei iskolát, turistaszállásokat és két vadasparkot működtetnek, de létrehozták egy füvészkertet is Balassagyarmat határában, valamint hozzájárulnak a három börzsönyi kisvasút működtetéséhez is.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-02-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite