2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz Ipoly-mentén is gyérítik a szúnyogokat a héten

Az Ipoly-mentén is gyérítik a szúnyogokat a héten

Idén június 23-án vette kezdetét a központi szúnyoggyérítési program azokon a területeken, amelyeken a legtöbb vérszívó rovar található, s mostanra a teljes központi szúnyoggyérítési program már közel hetven százalékban megvalósult. Ezen a héten 207 településen összesen 76 ezer hektár kezelését tervezik a szakemberek, köztük 14 Nógrád megyei település érintett, összesen 2360 hektáron.


Ipoly


Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz. Az önkormányzatoknak idén is van lehetősége jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak, s ezt a bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a csípések száma azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba. Így kerültek be az Ipoly mentén lévő települések is, ahol az utóbbi hetekben jelentősen megszaporodtak a vérszívó rovarok. A szúnyoggyérítési programban Balassagyarmat, Dejtár, Drégelypalánk, Hont, Hugyag, Ipolyszög, Ipolytarnóc, Ipolyvece, Litke, Ludányhalászi, Nógrádszakál, Őrhalom, Patvarc, Szécsény települések érintettek, a földi kémiai gyérítésre a tervek szerint csütörtökön kerül majd sor, összesen 2360 hektáron. Fontos azonban tudni, hogy az időjárás befolyásolhatja a kivitelezést.


Az érintett területeken a méhészek időben értesítést kapnak, hogy a munkálatok idejére a méhcsaládokat elzárhassák. A Nógrád megyét érintő földi gyérítést - mint minden esetben - napnyugta után végzik, hogy a szúnyoggyérítés hatékony legyen és minél kisebb kockázatot jelentsen a méhekre. A gyérítések csak lakott területen zajlanak, ezért a mezőgazdasági területekhez telepített méhészeteket nem érintik. A vállalkozók a gyérítéshez kizárólag olyan szereket alkalmaznak, amelyeket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezett. A felhasznált szerek a melegvérű élőlényekre, így az emberre és a háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelentenek.


A kifejlett szúnyogokat (imágókat) földi járműről jellemzően melegködképző-generátorok alkalmazásával gyérítik, amikor az irtószer köd formájában terül a kezelt területen. Az imágók ellen piretroid-készítménnyel (hatóanyag: deltametrin) védekeznek. A lárvák tenyészőhelyeit biológiai készítménnyel (hatóanyag: Bacillus thuringiensis var. israelensis - Bti - baktérium által termelt fehérje) kezelik, a kijuttatást légi és földi eljárással egyaránt végzik. Földi melegködös védekezéseknél előfordulhat, hogy a gyermekek kedvet kapnak a ködben játszani, vagy közelről akarják nézni a járműveket, ezt minden esetben akadályozzák meg. A kezelés után pár perccel a permetköd eloszlik, ekkor nyugodtan folytatni lehet a szabadtéri tevékenységet. Kérjük, hogy gyermekeiket ne engedjék a kezelést végző járművekhez és a gépek, irtószertartályok közvetlen közelében ne tartózkodjanak. Amennyiben mégis bárki közvetlenül érintkezne az irtószerrel (betöltés során a reptéren vagy a földi járművek kiinduló állomásain), az érintett felületet alapos szappanozás után langyos vízzel mossa le.

 

Forrás: NMKI/NÓGRÁD24

2015-08-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite