2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonAz LB elnökétől kért felvilágosítást Morvai Krisztina

Az LB elnökétől kért felvilágosítást Morvai Krisztina


Morvai Krisztina01Több kérdésben kért felvilágosítást a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökétől és a legfőbb ügyésztől a Budaházy György és társai ellen folyamatban lévő büntetőeljárás kapcsán Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője, aki erről pénteken tájékoztatta az MTI-t.


Morvai a többi között arra kíváncsi: kívánják-e, és, ha igen, hogyan akarják biztosítani a fogvatartottak számára az ügyükben keletkezett nyomozati anyagok tanulmányozásának lehetőségét, s hogyan lehetséges, hogy "vezető ellenzéki személlyel szemben, mint Budaházy György, egykori kommunista főbíró ítélkezik".
A politikus a közleményben azt írta: az európai és a magyar emberi jogi normákat durván sérti az a jelenlegi helyzet, hogy a fogvatartottak nem kapnak lehetőséget az ügyükben keletkezett iratok és egyéb bizonyítási eszközök tanulmányozására. Morvai szerint "elfogadhatatlan és durván sérti" az Európai Unió normáit, a tisztességes eljárás elvét, s Budaházy jogait, hogy húsz évvel a rendszerváltás után olyan bíró foglaljon állást a demokrácia és az emberi jogok alapkérdéseit felvető ügyben, aki "a kommunizmus alatt teljes mértékben azonosult a pártirányítás gyakorlatával".
A képviselő arra is választ szeretne kapni, hogyan lehetséges az, hogy "egy olyan bíró hosszabbít előzetes letartóztatást az egyik büntetőeljárásban, aki a másik büntetőeljárás érdemében eljár és tárgyal", s elfogadható-e egy uniós tagállamban, hogy 30-40 álarcos kommandós az éjszaka közepén "egyedül otthonlévő asszonyokra ráront, s 12 órán át hatósági tanú és jegyzőkönyv nélkül végez házkutatást".
A politikus levelében azt írta, hogy az Európai Parlamentben egyre komolyabb érdeklődés övezi Budaházy György és az általa vezetett Hunnia csoport tagjai ellen folyamatban lévő büntetőeljárást, különös tekintettel arra, hogy Budaházy és két másik személy már 16 hónapja van előzetes letartóztatásban. Morvai Krisztina leszögezte: az állampolgárok bírói ítélet nélküli ilyen hosszas fogva tartása önmagában is súlyos emberi jogi kérdéseket vet fel, s az unió országaiban merőben szokatlan.
Budaházy György 2009. június 19-e óta van előzetes letartóztatásban. Azzal gyanúsítják, hogy 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre, majd vezetett azért, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal, őket megfélemlítve befolyásolják a parlamenti döntéseket. A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel, emberölés előkészületével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsítja. A nyomozóhatóság szerint Budaházy a cselekményeket bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite