2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonAz LMP a prostitúció visszaszorításáról kérdezi a belügyminisztert

Az LMP a prostitúció visszaszorításáról kérdezi a belügyminisztert


Az LMP nyílt levélben kért tájékoztatást Pintér Sándor belügyminisztertől arról, hogy milyen bűnüldözési stratégiát követ a kormány a prostitúció, a nő- és gyermekkereskedelem visszaszorítására.

Pintér Sándor001


Az ellenzéki párt az MTI-hez szombaton eljuttatott levelében egyebek között olyan kérdésekre vár választ, hogy hol tart az emberkereskedelem elleni, 2008-2012 közötti nemzeti stratégiáról hozott kormányhatározat végrehajtása, mi valósult meg eddig a stratégia céljaiból és jövőképéből. Vannak-e jól bevált együttműködési módszerek a különböző országok bűnüldöző és áldozatsegítő szervei között a nemzetközi nő- és lánykereskedelem leleplezésére és felszámolására?


Milyen tapasztalatokat szerzett a magyar rendőrség a kiskorúakkal való prostitúciós visszaélést büntetni rendelő rendelkezés (Btk. 202/A paragrafus) 2007-es életbelépése óta? Hány esetben indult büntetőeljárás e rendelkezés alapján, hány sértett sérelmére követtek el ilyen bűncselekményt, s ez alapján hány elkövetőt ítéltek jogerős szabadságvesztésre? Hány esetben indult büntetőeljárás az utóbbi években a Btk.-nak a kiskorúakkal való pornográf visszaéléseket tiltó 204. paragrafusa alapján, és ebből mennyi végződött jogerős szabadságvesztés kiszabásával?


Az LMP arra is kíváncsi, hogy folyt-e az elmúlt években büntetőeljárás rendőrök ellen amiatt, hogy prostituáltakat a hatósági intézkedéstől való eltekintés fejében szexuális aktusokra kihasználtak, illetve a rendőrök nemzetbiztonsági vagy egyéb ellenőrzése kiterjed-e annak vizsgálatára, hogy "vásárolnak-e prostitúciót". Az LMP a kormányprogram középpontjába állított értékek - munka, otthon, család, egészség, rend - alapján, amelyeknek álláspontjuk szerint sokkal szélesebb a társadalmi támogatottságuk, mint a kormánypártok szavazótábora, bízik abban, hogy a kormány és a Belügyminisztérium minden lehetséges alkotmányos lépést megtesz a prostitúció visszaszorítása érdekében.


Az ellenzéki párt a nyílt levélben arra hívja fel a figyelmet, hogy a prostitúció a világ legtöbb országában a szervezett bűnözés egyik legjövedelmezőbb üzletága. "Sajnos nincs okunk feltételezni, hogy hazánkban ez másként lenne. A mai napig rendszeresen előfordul, hogy magyar lányokat és nőket bűnbandák személyi szabadságuktól megfosztanak, prostitúcióra kényszerítenek, bordélyokat működtető bűnözőknek eladnak, belföldön és külföldön egyaránt" - áll a közleményben.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2011-07-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite