2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
ItthonAz LMP arra bíztatja a felvételizőket, hogy forduljanak az Ab-hez

Az LMP arra bíztatja a felvételizőket, hogy forduljanak az Ab-hez


Az LMP törvénytelennek tartja az államilag támogatott felsőoktatási keretszámok radikális csökkentését, ezért arra bíztatja a felvételi előtt állókat, hogy minél nagyobb számban éljenek panasszal az Alkotmánybíróságnál (Ab) - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezető-helyettese.

Karácsony Gergely002


Karácsony Gergely elmondta, hogy az Alkotmánybíróságra vonatkozó új törvények nem teszik lehetővé, hogy pártjuk közvetlenül forduljon a testülethez, de az érintetteknek erre lehetőségük van. Az LMP ezért megbízta egy jogászblog szerzőit, hogy készítsenek egy alkotmánybírósági panaszbeadványt, amelyet bárki használhat, aki azt szeretné, hogy az Ab semmisítse meg a döntést - mondta a politikus. Hozzátette, a beadvány tervezetét hamarosan a párt honlapján keresztül is el lehet majd érni.


Közölte azt is, hogy pártjuk jogi segítséget nyújt a panaszok benyújtásához. A frakcióvezető-helyettes saját érvelését alátámasztva azt hangsúlyozta, hogy jelenleg is hatályban van a 2005-ös felsőoktatási törvény, amelynek az egyik paragrafusa kimondja, hogy az államilag támogatott férőhelyek száma legfeljebb tíz százalékkal térhet el a korábbi év keretszámaitól. Hangsúlyozta, hogy eközben viszont van olyan tudományterület, ahol 90 százalékos az eltérés.


A politikus szerint a változtatás azért is törvénytelen, mert sérti a felvételi előtt álló hallgatók azon jogát, hogy kiszámítható módon döntsenek a saját jövőjükről. Emlékeztetett arra, hogy az ügyben Szabó Máté ombudsman is azt az álláspontot fogalmazta meg, hogy a döntés súlyosan sérti a jogbiztonság elvét. Kérdésre válaszolva közölte, szeretnék, hogy ha több száz diák keresné meg az Alkotmánybíróságot.


Az LMP azt gondolta a végtörlesztésről, hogy az nem a jó megoldás a devizahiteles családok gondjainak enyhítésére. "De ezzel együtt is, én mint magánember minden olyan törvényt betartok, amit megszavaz a parlament, függetlenül attól, hogy egyetértettem-e vagy sem" - felelte arra a kérdésre, hogy korábbi bírálataik ellenére ő is végtörlesztett.


Hozzátette, senkit sem bíztattak arra, hogy ne éljen a lehetőséggel és úgy gondolja, hogy saját családja is „okosan tette azt, hogy a lakáseladása kapcsán (...) nem hagyta ott a banknál azt a pénzt, amit a végtörlesztés miatt felvehetett". Mint mondta, habár nem tartották helyesnek a megoldási lehetőséget, de minden családnak örülnek, aki meg tudott szabadulni a terheitől.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite