2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
ItthonAz LMP létrehozná a Nemzeti Összefogás Tanácsát

Az LMP létrehozná a Nemzeti Összefogás Tanácsát


Az LMP törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a világ magyarságának képviseletét biztosító Nemzeti Összefogás Tanácsának létrehozásáról.

LMP01


Dorosz Dávid képviselő, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának tagja csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a Schiffer András frakcióvezetővel és Karácsony Gergely képviselővel közösen beterjesztendő törvényjavaslat célja, hogy úgy biztosítson többletjogosítványokat a határon túl élő magyaroknak az őket érintő ügyekben, hogy az nem veszélyezteti az egyes közösségek autonómiatörekvéseit. Elmondta: a parlament mellett működő 50 fős tanács a határon túl élők ügyeiben vétójogot kapna, így az Országgyűlés nem dönthetne róluk, nélkülük.

Az LMP elképzelései szerint a testületbe az egyes közösségekből származó képviselők listás választás útján kerülnének be. A választást a határon túli magyarság körében tartanák. Dorosz Dávid hangsúlyozta: a javaslat több jogot és valódi beleszólást biztosítana a világ magyarságának az őket érintő ügyekbe, de eközben nem veszélyeztetné a magyar kisebbségek autonómiatörekvéseit. Hozzátette: az LMP nemzetpolitikájának alapja, hogy a szülőföldön való megmaradás legfontosabb záloga az autonómia, ezért olyan megoldásokat kell kínálni a határainkon túl élőknek, amelyek nem sodorják ezt veszélybe.


Elmondta azt is, hogy a világ magyarságának szervezeteivel, valamint a magyarországi parlamenti pártok képviselőivel a következő hetekben kezdik meg az egyeztetést az előterjesztésről. Javaslatokat várnak a többi közt a szavazás technikájával kapcsolatban.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-10-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite