2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
ItthonAz LMP meg akarja ismerni a titkos egyezség részleteit

Az LMP meg akarja ismerni a titkos egyezség részleteit


LMP01A párt felszólította a kormányt, hogy vonja be a civileket és a pártokat is a devizahitelezésről szóló egyeztetésbe.


Az LMP felszólítja a kormányt, hogy a devizahitelezésről szóló konzultációba vonja be az érintetteket képviselő civil szervezeteket és a parlamenti pártokat is. A párt szerint a devizahitelezésben kialakult válsághelyzet nem oldható meg a kormány és a Bankszövetség színfalak mögött megkötött paktumával.


A párt közleménye szerint kedden az előterjesztő kormány kérésére elmaradt az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának a devizahitelezésben kialakult helyzettel kapcsolatos ülése.
Ertsey Katalin és Vágó Gábor országgyűlési képviselők szerint a kormány olyan gyenge minőségű és semmitmondó dokumentumot hozott volna be a bizottság elé, hogy még saját maga sem vállalta annak megvitatását. Az anyagban konkrétumok csak a múlttal kapcsolatban szerepelnek, a jövőt olyan ködös megfogalmazásokba burkolják, mint hogy "a kormány folyamatosan dolgozik a devizahitelesek problémájának megoldásán, az első akcióterv nyilvánosságra hozatala óta intenzív munkálatok kezdődtek."


Egy év kormányzás után az érintettek többet várnak. Nem erről volt szó! - fogalmaznak a közleményben. Mint írják, az Országgyűlés lakhatási albizottságának megkeresésére nem reagált a zártkörű tárgyalások másik résztvevője, a Bankszövetség sem: a bizottság ülésén való részvételt a pénzintézetek érdekvédelmi szervezete nem tartotta fontosnak. Ezért ismételten, immár a nyilvánosság előtt kérjük a Bankszövetséget és a kormányt, hogy a színfalak mögött tervezett megegyezésről tájékoztassa az Országgyűlés, és ezen belül az LMP szakpolitikusait.


Arra is felhívják a figyelmet, hogy a titkos egyezség részleteit válogatott kormánypárti orgánumokból lehetett csak megismerni. Üdvözlik, hogy a kormány lemondani látszik arról, hogy kétes kimenetelű fedezeti ügyletekbe bonyolódjon, de az ezen túlmutató eddigi intézkedések - így a kilakoltatási moratórium további meghosszabbítása - önmagukban csak elodázzák a problémával való szembenézést.


Miközben a kormány késlekedik, az LMP már hetekkel ezelőtt benyújtotta az Országgyűlésnek pénzügyi fogyasztóvédelmi javaslatcsomagját, amely többek között védett számlát hozna létre a legszükségesebb családi jövedelmek végrehajtás alól történő kivonására - olvasható a közleményben.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite