2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
ItthonAz LMP tartózkodik az uniós paktumról való szavazáskor

Az LMP tartózkodik az uniós paktumról való szavazáskor


Az LMP tartózkodik az uniós fiskális paktummal kapcsolatos szavazás során, mert a párt véleménye szerint a megállapodás nem húzná ki Európát a slamasztikából és nem segítené a Magyarországhoz hasonló helyzetű országok felzárkózását sem - jelentette be hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor.

Scheiring Gábor


Az LMP gazdasági kabinetjének vezetője szerint a paktum csak "egy toldozgatás-foldozgatás lenne és az európai válságot így nem lehet kezelni". Tartózkodásukat azzal indokolta, hogy a megállapodás a "semminél több, tűzoltásra alkalmas", ezért nem utasítják el azt. A politikus kijelentette, pártjuk olyan Európában gondolkozik, amelyben a közösen választott intézményeket demokratikus módon lehet ellenőrizni, miközben minden európai állampolgár számára garantálják az esélyegyenlőséget.


Szerinte a gazdasági válság aránytalanul nagy mértékben sújtotta Kelet- és Dél-Európa országait. Hozzátette, elutasítják azt az elképzelést, amely szerint a válságért kizárólag a kelet- és dél-európaiak lennének a felelősek, mint ahogy azt is, hogy ezekben az országokban "megszorító csomagok érik a megszorító csomagokat". Scheiring Gábor szerint az EU-t is sújtó válság valójában annak a gazdasági modellnek a hibáiból fakad, amelyik bebetonozza a periféria országainak versenyhátrányát, illetve a központi államok versenyelőnyét. Szavai szerint ez a rendszer "állandó függőségben tartja" a kelet- és dél-európai országokat.


Az ellenzéki politikus úgy értékelte, hogy Orbán Viktor "eljátszotta azt a politikai tőkét", ami lehetővé tette volna, hogy részt vegyen az uniós folyamatok alakításában. "A folyamatos kalandorpolitika kényszerzubbonyhoz vezet" - fogalmazott. Egyúttal elhibázottnak nevezte a Jobbik kilépésre vonatkozó elképzelését is, amelyet öngyilkos politikának nevezett. Véleménye szerint mélyebb európai együttműködésre lenne szükség a válságból való kilábaláshoz.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite