2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
ItthonAz LMP tiltakozik a felsőoktatási politika ellen

Az LMP tiltakozik a felsőoktatási politika ellen


Az LMP szerint a kormány felsőoktatás-politikája veszélybe sodorja a következő generációk és az ország jövőjét, mert a Fidesz az államilag támogatott felsőoktatási keretszámok radikális csökkentésével diákok ezreitől vette el a diplomaszerzés esélyét - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Osztolykán Ágnes és Pető Ernő.

egyetem001


Az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottság alelnöke és az LMP felsőoktatási és tudománypolitikai szakszóvivője úgy fogalmaznak, hogy a keretszámoknak semmi köze a munkaerő-piaci igényekhez. Megjegyzik, hogy miközben Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár azt állítja, hogy a kabinet a műszaki, természettudományi képzést részesíti előnyben ezeken a szakokon is csökken a tandíjmentes férőhelyek száma. Igaztalannak tartják azt a kijelentést is, amelyik szerint a humán szakon szerzett diplomával rosszak az elhelyezkedési esélyek.


Egyúttal kijelentik azt is, hogy a kormány a Diákhitel 2-nek nevezett "tandíjhitellel" sem könnyíti meg a továbbtanulást, "hiszen nincs olyan fiatal, aki az életét többmilliós adósággal szeretné kezdeni". A Diákhitel 2 olyan pénzügyi konstrukció, amely hosszú távon finanszírozhatatlan terhet ró a költségvetésre és tovább növeli az államadósságot - írja a két politikus.


Végül annak a meglátásuknak is hangot adnak, hogy a kormány megszegte ígéreteit és a "felemelkedéshez vezető egyetlen út", az oktatás lehetőségét veszi el sok ezer diáktól. Az LMP egyetért a Hallgatói Hálózat demonstrációs felhívásával, és szimpatizánsait a tüntetésen való részvételre bíztatja - zárják a közleményt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-02-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite