2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
ItthonAz LMP tüntetést szervez a Vörösmarty térre

Az LMP tüntetést szervez a Vörösmarty térre


LMP01Az LMP április 17-re tüntetést szervez a budapesti Vörösmarty térre, mert a párt szerint a kormány és alkotmánytervezete veszélyt jelent a demokráciára.


A Lehet Más a Politika számára elfogadhatatlan az alkotmányozás folyamata és a Fidesz-KDNP által beterjesztett alkotmánytervezet. Ennek a tervezetnek az elfogadása súlyos visszalépés lenne a jelenlegi alkotmányhoz képest a hatalommegosztás, az állampolgárok politikai részvételi lehetőségei, valamint a szociális és környezeti jogok szempontjából.


Az LMP véleménye szerint Orbán Viktor a diktatúra nyelvén szólalt meg akkor, amikor a napirend előtti felszólalásában az ellenzéki reakcióra válaszolva a demokratikus hatalomgyakorlás elvét szembeállította azzal, hogy mit gondolunk a jó életről - mondta korábban hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Schiffer András. Az LMP frakcióvezetője szerint ugyanis egy demokráciában ez a kettő szorosan összefügg, mert elképzelésük szerint "egy demokrácia úgy néz ki, hogy különböző nézetű, hitvallású emberek beszélgetnek arról, hogy mit tartanak a jó életről".


A politikus hangot adott annak a véleményének, hogy aki alkotmányban akarja rögzíteni az adó és járulékpolitikát illetve a gazdaság és társadalompolitikai alapvető törvényeit, az a szavazókat megfosztja a választás lehetőségétől. "Orbán Viktor ezen az alkotmányon keresztül a magyar választókat meg akarja fosztani attól a lehetőségtől, hogy 2014-ben véleményt mondjanak arról, hogy nekik a szegényellenes, neokonzervatív, neoliberális gazdaság- és társadalompolitika kell-e vagy sem" - jelentette ki Schiffer András.


Úgy fogalmazott, hogy ha az alkotmányban rögzítik és kétharmados többséghez kötik az adó és járuléktörvényeket, akkor kivonják a következő kormány kezéből annak lehetőségét, hogy ezeket úgy rendezze át, ahogy arra a választóktól felhatalmazást kapott. Hozzátette, hogy eközben a "2020-as évekig bebetonozott emberek" bármikor megvétózhatják a következő kormány költségvetési tervét. Véleménye szerint ezek azt jelentik, hogy Magyarországon ma nem lesz ellensúlya a többségi hatalomnak, "2014-től pedig egyetlen ellensúlya lesz, ez pedig a Fidesz. Ezt utasítjuk el" - mondta a politikus.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-03-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite