2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedAz MFB nem adja meg a 15 milliárd forintos hitelt a sávolyi beruházáshoz

Az MFB nem adja meg a 15 milliárd forintos hitelt a sávolyi beruházáshoz


Balatonring01A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) pénteken úgy döntött, nem adja meg az ellentmondásos sávolyi motorpálya-beruházáshoz szükséges 15 milliárd forintos hitelt. A jogi átvilágításon több kockázati tényezőt is találtak a bank jogászai, ezért döntött úgy az MFB, hogy nem írja alá a hitelszerződést. A kormány egyetért a döntéssel, tehát állami hitelből nem épül motorversenypálya Sávolyon.


Eldőlt a sávolyi motorversenypálya-beruházás sorsa, miután pénteken a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) úgy döntött, nem adja meg a 15,3 milliárd forintos hitelt a beruházást tervező Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft.-nek - mondta Őry-Kovács Katalin, az MFB szóvivője.


A bankon belül pénteken újabb egyeztetést tartottak a vitatott beruházáshoz kért, egy tavaly októberi kormányhatározatban megítélt 15,3 milliárd forintos hitelről. Ezt az MFB nyújtotta volna állami kezességvállalással. A pénteki, úgynevezett jogi átvilágításon azonban a bank jogászai több olyan kockázati tényezőt is találtak a hitelszerződés tervezetében, amely szerintük aggodalomra adhat okot. A bank vezetője, Erős János, az MFB vezérigazgatója ezt jelezte a tulajdonosnak, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumnak (NFGM) - mondta a szóvivő.


Az MFB jogászai többek között aggályosnak tartották, hogy elkészülhet-e a motorversenypálya időre, azaz idén szeptemberre, a 2010-es MotoGP-futam rendezése ugyanis fontos feltétele a projekt sikerességének, és így a hitel megtérülésének is. Őry-Kovács szerint jogi és üzleti kockázatokat egyaránt megfogalmaztak a jogászok.
Az NFGM sajtófőnöke, Pintér Gyöngyi szerint is azt jelenti az MFB döntése, hogy a sávolyi beruházó nem kapja meg a hitelt. Hozzátette, a jogi átvilágítás alapján nem tartják biztosítottnak a hosszú távú versenyszervezést és így a hitel megtérülését. Az [origo] pénteken kereste a beruházót, a Balatonring kommunikációs csoportja, és Mervó József, az SMF Kft. vezetője eddig nem reagált megkeresésünkre.


Az NFGM a kormány nevében kiadott közleménye szerint a kormány számára "világossá vált, hogy a beruházó nem tudja vállalni az MFB által támasztott feltételeket", "az MFB és az NFGM a kockázatok kezelésére nem kapott megnyugtató megoldási javaslatokat a beruházótól". A közlemény szerint "a magyar kormány ugyanakkor elkötelezett a sávolyi Moto GP pálya megvalósulása mellett", mert az "Magyarország, a magyar gazdaság és turizmus, valamint a balatoni régió számára alapvetően fontos", az ehhez hasonló beruházások "jelentős fellendülést hozhatnak a település és a régió turisztikai és szolgáltatóiparának, a helyi kis- és középvállalkozásoknak".


A sávolyi projektnek tavaly ígért állami segítség másik pillére a MotoGP verseny rendezési jogáért tíz év alatt fizetendő mintegy 20 milliárd forintos összeg. Ezt lényegében az Önkormányzati Minisztérium által felügyelt Magyar Turizmus Zrt. állná. Az NFGM közleménye szerint "a kormány továbbra is fenntartja, hogy amennyiben a beruházó más finanszírozási konstrukcióban meg tudja építeni a sávolyi MotoGP pályát, akkor kész állami kötelezettséget vállalni a versenyek megrendezéséhez szükséges jogdíjak biztosítására". Ez azt jelenti, hogyha a beruházónak sikerül magántőkéből megépítenie a pályát, akkor a jogdíjakat megveszi az állam.

2010-03-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite