2019. április 26., péntek - Ervin
Keresés a tartalomban
NagyvilágAz MKP képviselői elveszíthetik mandátumukat?

Az MKP képviselői elveszíthetik mandátumukat?


PozsonyA szlovák kormányfő szerint, ha a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői valóban kérni fogják a magyar állampolgárságot, ahogy ezt Csáky Pál pártelnök jelezte kedden, akkor el kell, hogy veszítsék parlamenti mandátumukat.

"Lehetetlen, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában olyasvalaki üljön, aki a Magyar Köztársaságnak akar hűséget esküdni. Intenzív tárgyalásokat kell kezdeni, hogyan oldjuk meg ezt a problémát. Ha a szlovák képviselők magyar állampolgárságot kérnek, el kell hogy veszítsék mandátumukat. Más út sajnos nincsen" - jelentette ki Robert Fico szerdán a pozsonyi parlamentben, amely napirendjére tűzte a szlovák állampolgársági törvény módosítását.


A kormány javaslata szerint, ha egy szlovák polgár önként egy másik állampolgárságot kér, automatikusan elveszíti a szlovákot. Ugyanakkor nem tölthet be olyan munkaköröket, amelyek kapcsolatosak az állambiztonsággal. A kormány szerint a törvénymódosítás július 17-én lépne életbe: 1992-ben még Csehszlovákia fennállása idején ezen a napon fogadta el a pozsonyi parlament a Szlovákia szuverenitásáról szóló nyilatkozatot.


A jelenlegi szlovák parlamentben is ülnek kettős állampolgárok - hívta fel a figyelmet Gál Gábor, a Híd képviselője. Példaként megemlítette, hogy Sergej Chelemendik orosz, míg Jozef Rydlo svájci állampolgársággal is rendelkezik. Mindketten a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselői. "És ők biztonsági kockázatot jelentenek?" - tette fel a kérdést Gál. Hangsúlyozta: a parlamentben politikai színjáték folyik, kisebbségi magyarként nem kíván sem a magyar sem a szlovák nagypolitika túsza lenni.

Az MKP képviselői a szlovák parlament szerdai rendkívüli ülésén nem jelentek meg.


Forrás: MTI

2010-05-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite