2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz MSZOSZ elnöke Salgótarjánban

Az MSZOSZ elnöke Salgótarjánban

Az új Munka törvénykönyv tervezete, módosítás nélkül kiszolgáltatottabb helyzetbe hozná a munkavállalókat a jelenleginél, s nagyobb teret adna a munkáltatónak. A dolgozók kevesebb pénzért végeznék ugyanazt a munkát, mindemellett lehetetlenné akarják tenni a dolgozói érdekképviseletet - mondta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke szerdán Salgótarjánban.

mszosz_st

Pataky Péter kifejtette: csaknem 70 módosítása volt már 1992-től a Munka törvénykönyvének, ezért nem az a baj, hogy új készül, hanem az, hogy arról "szokás szerint" nem volt érdemi egyeztetés. Mivel ez még nem a kormány tervezete, ezért van értelme beszélni róla, mert még azt gondoljuk, hogy változtatható - tette hozzá. A szakszervezeti szövetség Nógrád megye országgyűlési képviselőit hívta vitafórumra szerdán, közülük azonban csak Boldvai László (MSZP) vett részt az eseményen.


Az ellenzéki politikus "cselédtörvénynek" minősítette a készülő törvényt, amelyet szerinte egyszerűen az iratmegsemmisítőbe kellene tenni, a kormánynak viszont vissza kellene térnie az egyeztetéshez. Boldvai László úgy fogalmazott: tudatosan szét akarják verni a magyar szakszervezeteket, azt akarják elérni, hogy ne legyen kollektív védelem az egyéni munkavállalók számára. Mivel a tervezet az éjszakain kívül megszüntetné a pótlékok rendszerét, kitért arra is, hogy ez havi 30 ezer forintos bruttó bér csökkenést jelent a salgótarjáni kórház ápolóinak, akik 10-20-30 év után bruttó 100-120 ezer forintot keresnek műszakpótlékkal.


Boldvai László mindenkit arra biztatott, lépjenek be a szakszervezetekbe, ez az a védővonal, "ami adott esetben az összefogásra alapozva képes meghátrálásra kényszeríteni ezt az orbáni kormányt, ami forradalmi hevületben teljes egészében szétveri Magyarország társadalmát".


Az MSZOSZ délután autós demonstrációval is tiltakozott Salgótarjánban a kormány munkavállalókat negatívan érintő intézkedései ellen.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-09-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite