2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonAz MSZP arra kéri az államfőt, ne írja alá az agrárkamarai törvényt

Az MSZP arra kéri az államfőt, ne írja alá az agrárkamarai törvényt


Az MSZP arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az agrárkamarai törvényt, ha a parlament csütörtökön elfogadja azt.

Áder János001


A szocialista Gőgös Zoltán csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: az államfőnek Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetővel közösen írt levelükben arra hivatkozva kérik ezt, hogy az előterjesztést - amely nagyjából félmillió érintettnek írna elő kötelező köztestületi tagságot az agrár- és az élelmiszergazdaságban - a kormány hétfőn nyújtotta be a parlamentnek, és három nap elteltével már szavaznak is róla. Véleményük szerint semmi sem indokolja a sürgősséget, és amiatt sérül a jogbiztonság.


Kifogásolta például, hogy a korábban a szakmai szervezetekkel megismertetett javaslat még ötezer forintos kamarai díjat határozott volna meg, a benyújtott előterjesztés viszont nem tartalmaz tagdíjplafont, egy kormánypárti módosító javaslat pedig egymillió forintban határozná meg annak legnagyobb mértékét. Az MSZP-s politikus szerint ez - ha az egyesületekre egymilliós tagdíjat vetnek ki - újabb, több tízmilliárd forintos terhet jelenthet, ráadásul úgy, hogy a javaslat alapján sokaknak kétszer kellene kamarai díjat fizetni.


Példaként a vadászokat hozta, megjegyezve, hogy a kormánypárti politikusok is csak a mezőgazdasági bizottság csütörtöki ülésén szembesültek ezzel a problémával, majd be is terjesztettek egy módosító javaslatot, hogy a Magyar Vadászkamara tagjainak ne legyen kötelező az agrárkamarai tagság. Nehezményezte ugyanakkor, hogy a horgászegyesületeknek kötelező lenne a tagság a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarában.


Az MSZP-s politikus elmondta: a több ezer agrárgazdasági vállalkozást és több százezer gazdát érintő indítványról széleskörű szakmai és társadalmi vitát kellene folytatni, ezért fordulnak a köztársasági elnökhöz, azt kérve, tagadja meg a törvény aláírását.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-07-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite