2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
ItthonAz MSZP az ombudsmanhoz fordul az önkormányzati törvény miatt

Az MSZP az ombudsmanhoz fordul az önkormányzati törvény miatt


Az MSZP az Áder János államfő által kedden aláírt önkormányzati választási törvény módosítása miatt alkotmánybírósági felülvizsgálatot kezdeményez az alapvető jogok biztosánál.

Lukács Zoltán

Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes


Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes ezt azután közölte az MTI-vel, hogy Áder János államfő aláírta az önkormányzati választási törvény módosításáról szóló törvényt kedden. Mint azt az ellenzéki képviselő írta, az MSZP frakciója közvetlenül is kifogást nyújt be az Alkotmánybírósághoz, de ehhez a parlamenti képviselők 25 százalékának aláírása is szükséges.


Lukács Zoltán hangsúlyozta: Áder Jánosnak az államfői szerep csak egy "üres póz", államférfi helyett csak egy, "az öltönye alatt narancssárga mezt viselő pártkatona". Nyilvánvalóvá tette azt is, hogy számára fontosabb "a teljhatalomra törő Orbán Viktor parancsa", mint a szabad és korrekt választások.


A parlament múlt kedden fogadta el a fideszes és KDNP-s képviselők által benyújtott, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló, valamint a választási eljárásról szóló törvény módosítását. Az előterjesztést 133 igen szavazattal, 53 nem ellenében hagyta jóvá a Ház.


A jogszabály alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, és ezentúl a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz a tagja. A listáról a kerületek lélekszáma alapján súlyozva osztják ki a mandátumokat. A közgyűlési döntéseknél bevezetik a kettős többség elvét. Változtattak az ajánláson is, így a nagyvárosokban könnyebb lesz polgármesterjelöltté válni. Emellett enyhítettek az önkormányzati képviselők és a kistelepülési polgármesterek összeférhetetlenségi szabályain.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-06-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite