2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
Önkormányzati választások 2010Az MSZP büntetőjogi lépéseket fontolgat Orbán Viktor nyilatkozata miatt

Az MSZP büntetőjogi lépéseket fontolgat Orbán Viktor nyilatkozata miatt


MSZP logoAz MSZP szerint politikai célú költségvetési manipuláció a miniszterelnök azon kijelentése, hogy nem stimmel a 2009-es költségvetési hiány.


A szocialisták emiatt fontolóra veszik a jogorvoslati lehetőségeket, beleértve a büntetőjogi lépéseket is. Szanyi Tibor kampányfőnök, a parlament gazdasági bizottsága pénzügyi ellenőrző albizottságának szocialista elnökével, illetve a párt szóvivőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy Orbán Viktor csütörtökön, a TV2 Tények Este című műsorában azt mondta: a tavalyi büdzsében szereplő 3,9 százalék helyett "a mostani tudásunk szerint" 4,4 százalék lesz a deficit, és a jóval több mint százmilliárd forintos különbözet sorsát fel kell deríteni.
Szanyi Tibor hangsúlyozta, költségvetési számokkal csak az tud trükközni, aki a számok és a költségvetési tételek birtokosa, azok felett rendelkezik. Ez öt hónapja a Fidesz-kormány - szögezte le. Emlékeztetett arra, hogy a Bajnai-kabinet idén januárban lezárta a pénzforgalmi kimutatást, azóta a 2009-es évet érintően kiadás nem keletkezett és nem is keletkezhetett. Szanyi kitért arra: az eredményszemléletű zárszámadás abból jön ki, hogy bizonyos elemeket a 2009-es vagy a 2010-es költségvetés terhére számolnak-e el, erről viszont az Orbán-kormány döntött. Felidézte: az Orbán-kormány fogadta el és terjesztette az Országgyűlés elé a 2009-es zárszámadást, amit a parlamenti szakbizottságok egyhangúlag el is fogadtak.
Józsa István közölte, ha ennek a kijelentésnek az Országgyűlésben is érvényt akar szerezni kormány, akkor összehívják a pénzügyi ellenőrző albizottság ülését és napirendre tűzik a kérdést, mert ez olyan súlyú dolog, ami megrengetheti a forint árfolyamát és kétségbe vonja a parlamenti jogrendet. Török Zsolt szerint a kérdés az, hogy Orbán Viktor veri át a minisztereit vagy a tárcavezetők a kormányfőt.
Az MSZP szóvivője arra kíváncsi, hogy a miniszterelnök milyen módon vesz elégtételt azért, mert félrevezették. Azt kérte Orbán Viktortól, hogy még október 3-a előtt valljon színt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert vagy Varga Mihályt, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt meneszti-e. Az MTI azon kérdésére, hogy milyen jogorvoslati lehetőséget, illetve büntetőjogi lépést terveznek, Szanyi Tibor azt válaszolta, ezt még vizsgálják.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite