2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
ItthonAz MSZP és az LMP ellenzi, a Jobbik támogatja a felelősségre vonást

Az MSZP és az LMP ellenzi, a Jobbik támogatja a felelősségre vonást


Az MSZP és az LMP szerint példátlan, hogy államadósság növekedéséért állítsanak bíróság elé politikusokat, a Jobbik támogatja a jogi felelősségre vonást.

Kovács László001


Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön újságíróknak elmondta: a Fidesz kezdeményezni fogja, hogy a parlament alkotmányügyi, valamint számvevőszéki bizottsága vizsgálja meg, a jelenlegi jogszabályi környezet lehetőséget ad-e az államadósság növelése miatt a jogi következmények és felelősség megállapítására. Ha nem - tette hozzá -, kérni fogják, hogy a két testület gondoskodjon arról, hogy "a jövőben ez így legyen".


MSZP: példátlan, hogy államadósságért állítsanak bíróság elé politikusokat


Kovács László, az MSZP alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján erre úgy reagált: a felvetés célja nyilvánvalóan az, hogy a Fidesz bíróság elé állíthassa a korábbi szocialista kormányok miniszterelnökeit és pénzügyminisztereit. Véleménye szerint ez azonban példátlan volna, mert egyetlen demokratikus országban sem fordult még elő, hogy egy politikusnak a kormánya által folytatott gazdaságpolitika kedvezőtlen következményei miatt kelljen bíróság elé állnia. "Ha ez megtörténik, Magyarország nagyon kemény bírálatokban fog részesülni. A választók hivatottak arra, hogy ilyen ügyekben ítéletet mondjanak" - fogalmazott.


A szocialista politikus, az unió korábbi adóügyi biztosa kérdésre válaszolva arról is szólt: várható volt, hogy az Európai Unió Bírósága elmarasztalja Magyarországot az áfa-szabályozás miatt. Helyesnek nevezte ugyanakkor, hogy a kormány máris úgy nyilatkozott, tudomásul veszi a döntést, "igaz, jogilag nincs is más lehetőség". Az Európai Unió Bírósága csütörtökön hirdette ki ítéletét, mely szerint nincs összhangban az uniós joggal a magyar áfa-szabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést.


Kovács László ugyanakkor kitért arra, hogy további két adóügyben, az otthoni pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége, valamint egyes élőzenei szolgáltatások kedvezményes áfakulcs alá sorolása miatt is eljárás indulhat Magyarországgal szemben, ezek ugyanis ellentétesek az európai szabályozással.


LMP: a Fidesz önkormányzati vezetőinek felelősségre vonását is kezdeményezhetné


Az LMP politikai és jogi nonszensznek tartja, hogy Szijjártó Péter "börtönnel fenyegetett meg korábbi kormányfőket". Szerintük a politikus kezdeményezhetné fideszes önkormányzati vezetők és saját főnöke felelősségre vonását is. Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: demokráciákban csak a választók ítélkezhetnek a politikusok fölött, ha azok nem követtek el köztörvényes bűncselekményeket.


Az LMP-s képviselő szerint Szijjártó Péter ötlete következetlen is. Miért nem kezdeményezi rögtön azon Fideszes önkormányzati vezetők meghallgatását, akik az elmúlt öt évben csődbe vittek, vagy csőd közeli helyzetbe sodortak több tucat magyar önkormányzatot? - tette fel a kérdést. Vágó Gábor arra is választ vár, hogy miért nem indítványozza az egykulcsos adó, illetve a "nyugdíjeinstandolás" felelőseinek felelősségre vonását.


A képviselő közleményében arra szólította fel "Orbán Viktor magyar hangját", hogy "befolyását ne politikai és jogi nonszenszek népszerűsítése, hanem a hibás gazdaságpolitikai irány megváltoztatása érdekében vesse be".


A Jobbik támogatja a jogi felelősségre vonást


A Jobbik egyetért azzal a kormánypárti szándékkal, hogy a az államadósság növelése kapcsán lehetőség legyen a jogi következmények és felelősség megállapítására - mondta kérdésre válaszolva Z. Kárpát Dániel csütörtökön.

Z. Kárpát Dániel leszögezte: a Jobbik tökéletesen egyetért azzal, hogy jogi lépések kellenek és büntetőjogi felelősséget kell megállapítani a kérdésben. Az ellenzéki párt szerint ugyanakkor nem csak az elmúlt kilenc évből nyolcra kell ezt megtenni, "hanem az Orbán-kormány felelősei is jussanak oda ahova valók. Azonnal be a cellába azokkal, akik felelősek azért, ami Magyarországgal történt."


A Jobbik szerint egyetemes felelősségre vonás kell, mert bár vannak eltérések a felelősség mértékében, de az elmúlt 21 év kormányai mind tehetnek az ország eladósodásáról.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

A témához kapcsolódó cikkeink:


Jogi felelősségre vonást szeretne a Fidesz az államadósság ügyében>>>

 

 

2011-07-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite