2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonAz MSZP-frakció csaknem felét érintheti a különadó

Az MSZP-frakció csaknem felét érintheti a különadó


PĂ©nz03Az 58 fős MSZP-frakció nagyjából 30 tagját érinti a 98 százalékos különadó; ha a jogszabály-módosításokat a jelenlegi formában fogadják el, fizetnie kell Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnököknek is.


A különadó érinthet több volt politikust, köztük Kóka Jánost, Horváth Ágnest, Rácz Jenőt, Magyar Bálintot és Persányi Miklóst is. Az MTI számításai szerint a szocialista képviselőcsoport nagyjából harminc tagjának kell kisebb-nagyobb összeget visszafizetnie jövő márciusig. Az MTI által megkérdezett frakciótagok többsége azt mondta: a rendelkezésre álló információk alapján nem tudja megmondani mennyit kell befizetnie, és pontosan hogyan kell kiszámolni az adó mértékét.
Mesterházy Attila frakcióvezető-pártelnök az MTI kérdésére megerősítette, hogy volt államtitkárként várhatóan rá is vonatkozik majd a fizetési kötelezettség. Úgy vélekedett: a különadó kiszámításával kapcsolatban még vannak tisztázandó kérdések. Szanyi Tibor azt tervezi, hogy megkérdezi az adóhivataltól, mekkora összeget kell majd elutalnia.

Szavai szerint a törvényjavaslat nem más, mint a két Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kabinet vezető tisztviselőinek végigpofozása. Értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy most néhány millió forintos összegeket minősítenek erkölcstelennek, miközben az első Orbán-kormány idején százmillió forintos végkielégítések is voltak.

Bajnai Gordon volt kormányfő a távozásakor három havi fizetést és szabadságmegváltást is kapott, összesen bruttó 8,2 millió forintot. A korábbi miniszterelnök miután befizette a járulékokat és adókat, a nettó összeget jótékony célra fordította: egy gyermekeket támogató alapítványnak és több oktatási intézménynek utalta át pénzt.

A kormányszóvivői iroda 2009 áprilisában Gyurcsány Ferenc lemondása után azt közölte az MTI-vel, hogy a politikusnak hat havi illetménnyel megegyező juttatás, 9 millió forint járt. Sajtóhírek szerint emellett 7,67 millió forint szabadságmegváltást is kapott. A kormányszóvivői iroda akkori tájékoztatása szerint Gyurcsány Ferenc is jótékony célra fordította a végkielégítést és a szabadságmegváltás miatt kapott összeget is.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite