2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonAz MSZP nemet mond a kórházak államosítására

Az MSZP nemet mond a kórházak államosítására


A Magyar Szocialista Párt nemet mond a kórházak és a szakrendelők "az önkormányzatoknak anyagi és morális veszteséget, a betegeknek ellátási bizonytalanságot okozó" államosítására - közölte Kökény Mihály, az MSZP Országos Választmányának tagja kedden az MTI-vel.

Mesterházy Attila003

A szakpolitikus közleményében azt írta: az Orbán-kormány egy év alatt semmit nem tett a kórházak működőképességének javításáért. Az egészségügyi dolgozók keresete nem emelkedett, sőt vásárlóerejét tekintve csökkent, az intézmények adóssága nőtt, a várólisták hosszabbak lettek - fejtette ki, hozzátéve: a kórházakból már nemcsak a fiatalok, hanem tapasztalt főorvosok is "menekülnek".

Az MSZP meggyőződése az, hogy a tervezett államosítás nem ad választ a magyar egészségügy kihívásaira. A központosítás, a szigorú kormányzati felügyelet nem oldja meg az egyre súlyosbodó munkaerőhiányt, az állam nem ad több pénzt.

Könnyebbé válhat a kórházak egy részének bezárása, miután "nem kell akadékoskodó önkormányzatokkal egyeztetni, kezdődhet az ingatlanok zsibvására" - fogalmazott a korábbi MSZP-s egészségügyi miniszter, aki szerint arra sincs semmi garancia, hogy a kórházi rendszer karcsúsításából fakadó megtakarítás az egészségügyben marad, hiszen a gyógyszerkassza megsarcolásával is csökkentik az egészségügyi kiadásokat.

Ugyanakkor az MSZP szerint is szükség van szerkezeti átalakításra, "de nem parancsuralmi rendszerben, hanem a társadalombiztosítás és a fenntartók türelmes egyeztetése alapján, demokratikus jogállamhoz illő módon úgy, hogy a változásokkal együtt többletpénz jut az egészségügybe" - hangsúlyozta Kökény Mihály.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-09-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite