2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonAz MSZP szerint a kormányprogramból sem derül ki, mire készül a Fidesz

Az MSZP szerint a kormányprogramból sem derül ki, mire készül a Fidesz


Lendvai IldikóLendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerint csalódtak, akik azt várták, hogy a Fidesz kormányprogramjából megtudják, "amit eddig titkoltak előlük", hogy mire is készül a Fidesz. A szocialista politikus szerint a kormányprogram "nagyra fújt luftballon, ami kívül színes, belül üres", sok benne a jelszó, kevés a tartalom, több a kérdés mint a válasz, "konkrétum pedig szinte semmi".


Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök szombaton nyújtotta be az Országgyűlésnek leendő kormánya tervezett programját. Lendvai Ildikó az MTI-hez eljuttatott közleményben a programra - a párt első reakciójaként - úgy reagált: a Fidesznek "vagy még mindig nincs kész a kormányprogramja, vagy még mindig rejtegeti azt, feltehetően az önkormányzati választásokig".


Mint írta: a program nemzeti együttműködésről, új társadalmi szerződésről beszél, de "az új társadalmi szerződésbe nem fér be a szavazóknak az a 47 százaléka, aki nem a Fideszre voksolt. Nehezen férnek be a munkavállalók, hiszen a programhoz még az oldalszám növelése céljából is csak a munkáltatókkal kötött megállapodást csatolták, a munkát végzőkkel ilyen egyesség nem született" - olvasható az MSZP elnökének közleményében.


Lendvai Ildikó szerint "a legnagyobb baj, hogy a leendő kormány még azokat sem tiszteli meg a terveibe való beavatással, akik rá szavaztak. E program szerint a kormány csak saját magával akar együttműködni, csak a hatalom megszerzésére szerződött". A párt elnöke szerint a benyújtott kormányprogramból csupán azt tudjuk meg, amit eddig is mindenki tudott, hogy "az egészség minden embernek drága kincse"; "rendre is szükség van"; "otthonra mindenki vágyik", illetőleg "mindenki szeretne családot". Továbbra sem lehet tudni azonban, hogy mi lesz az ígért adócsökkentéssel, amelyről "nemhogy egy árva gondolat, de egy árva szó sincs a programban" - írta Lendvai Ildikó.


Az MSZP arra is kíváncsi, miből lesz egymillió új munkahely, "ha csak ráolvasásból nem", a programból ugyanis - írja - "csak annyi derül ki, hogy az egykori fideszes kádereknek: Szász Károlynak, Mellár Tamásnak, Kaderják Péternek (akiket a program névszerit említ) újra lesz vezető állása". Az MSZP elnöke szerint a kormányprogramból nem lehet megtudni, mi lesz a családi pótlékkal, megőrzi-e reálértékét, "vagy csökkentik, mint első kormányzásuk idején", továbbá, hogy mi lesz a gyessel és a gyeddel.


A pártelnök szerint az sem derül ki, hogy "rontanak-e ismét a nyugdíjemelés szabályain", hogy vállalják-e a nyugdíjkorrekciós program folytatását, "megőrzik-e a méltányossági nyugdíjemelés lehetőségét, amit kormányzásuk idején megszüntettek". Az ugyan kiderül, hogy ők sem tudják visszaállítani a 13. havi nyugdíjat, de kifizetik-e 2011-től a törvénybe foglalt nyugdíjprémiumot - tette fel a kérdést Lendvai Ildikó.


Arra sem ad választ a benyújtott kormányprogram, hogy mitől lesz két hét múlva közbiztonság, megszüntetik vagy megőrzik a krízisalapot, illetve a segély helyett munkát ajánló és elváró "Út a munkához" programot, továbbá, hogy "van-e egyetlen konkrét javaslatuk a cigányság sorsáról" - írta az MSZP elnöke. Hozzátette: kérdés az is, hogy melyek a konkrét tervek az iskolákkal, rendelőkkel, kórházakkal, és hogy miből akarnak több pénzt adni a sportnak, az egyházaknak "és korábbi ígéreteik szerint szinte mindenkinek".


Forrás: MTI

2010-05-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite