2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonAz MSZP szerint lesznek megszorítások, Szijjártó cáfol

Az MSZP szerint lesznek megszorítások, Szijjártó cáfol


Szijjártó Péter újságírók előtt azt mondta: hiába szorgalmaznak a szocialisták folyamatosan megszorításokat, nem lesznek, mert az emberek világossá tették, nem kérnek a megszorítások politikájából, amely egyébként is kudarcot vallott.

Szijjártó Péter02


Szijjártó Péter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ország átszervezésére szükség van, ezért a kormány és a parlament is ősszel sok olyan törvényjavaslatot fog tárgyalni, amely az államadósságot folyamatosan újratermelő nagy rendszerek átszervezéséhez vezet majd. Példaként említette, hogy már az ősz elején a kabinet elé kerül a köz- és a felsőoktatási rendszer átszervezéséről szóló előterjesztés.


"Az ország átszervezése, megújítása tehát zajlik, de megszorítások nélkül" - mondta. Mesterházy Attilának az egykulcsos adórendszert bíráló szavaira a kormányfő szóvivője úgy reagált: a kabinet elkötelezett az arányos adórendszer kiteljesítése mellett, ugyanis az megfelel a két szükséges kritériumnak, annak, hogy nem bünteti, hanem támogatja a munkát, az embereket pedig a jövedelmük bevallására, s nem eltitkolására sarkallja.


"Az a tétel pedig, hogy harcot kell folytatnunk a ország szuverenitásáért, most már mindenki számára teljesen egyértelmű. Sajnos a szocialisták leragadtak 2008-nál, amikor is homokba dugták a fejüket, azt mondták, hogy a válság nem fogja elérni nem hogy Magyarországot, de Európát sem. Ma látjuk, hogy milyen nehéz helyzetben vagyunk e miatt a kormányzati viselkedés miatt" - mondta Szijjártó Péter azzal kapcsolatban, hogy Mesterházy Attila szerint nem az ország szuverenitása, hanem az emberek megélhetése, munkahelye és nyugdíja van veszélyben.Mesterházy szerint Orbán Viktor okozta a válságot


Az MSZP elnöke arra szólította fel a kormányfőt, mondja meg, milyen megszorításokra készül. Mesterházy Attila azt mondta: bár a miniszterelnök a nemzetközi pénzügyi-gazdasági helyzetet okolja amiért Magyarország válsághelyzetbe jutott, ezért valójában a kormányfő és Matolcsy György "dilettáns gazdaságpolitikája" a felelős. Szavai szerint bebizonyosodott, hogy az egykulcsos adórendszer megbukott, nem segíti a gazdaság, a fogyasztás és a foglalkoztatottság növekedését, s ezt már jobboldali közgazdászok is belátták. Minden elemző arról beszél, hogy az egykulcsos adó fenntarthatatlan és kárt okoz Magyarországnak - jelentette ki.

 

mesterhazy_attila001


Az MSZP elnök-frakcióvezetője Orbán Viktor hétfői, a külföldön dolgozó magyar diplomaták előtt elmondott beszédére reagált így. A miniszterelnök egyebek mellett arról beszélt, hogy Magyarország nagyon komoly veszélyhelyzetbe sodródott az elmúlt három hónapban az euróválság miatt, ezért az ősz nehéz, a szuverenitásért folytatott küzdelemmel teli időszak lesz, ha ugyanis Magyarország visszasodródik a görög útra, pénzügyi spekulánsok elveszik szuverenitását.


Kovács László, az MSZP alelnöke a külképviselet-vezetői értekezleten elhangzottakat úgy értékelte: eredménytelen gazdaságpolitika, "romokban lévő demokrácia és jogállam", kiszámíthatatlan külpolitika mellett a diplomaták tájékoztatása, felkészítése sem lehet sikeres. Azt is mondta, jelzésértékű, az ország elszigetelődését mutatja, hogy Orbán Viktort egy évvel hatalomra kerülése után sem fogadták az Egyesült Államokban.


A volt külügyminiszter és uniós biztos felhívta a figyelmet arra, hogy amíg Orbán Viktor most nemzetközi körülményekre hivatkozik, a 2008-as pénzügyi válság idején mindenért a baloldali kormányt okolta. Hozzátette: szembetűnő, hogy a másik három visegrádi államra nem gyakorol a magyarországihoz hasonlóan kedvezőtlen hatást az euróövezeti válság.

 

Kovács László001


Orbán Viktor egyes megfogalmazásai sajnos külpolitikai irányváltást vetítenek előre - kifogásolta Kovács László, példaként említve, hogy Kínára és Oroszországra szövetségesként tekint a kormány. A külpolitikai fogalomrendszer pontos használata nem generációs kérdés: a gazdasági együttműködés érdekalapú, a szövetség mindig értékalapú - jegyezte meg, utalva a misszióvezetői értekezleten a kínai kapcsolatokról feltett kérdésére adott miniszterelnöki válaszra.


Elismerően szólt Kovács László ugyanakkor Martonyi János külügyminiszter beszédéről, mindenekelőtt annak az európai integráció erősítéséről szóló fejtegetéséről. Kitért viszont arra, hogy a külpolitikai stratégia megalkotásával a kormány elkésett, azt már ellenzékben el kellett volna készítenie a Fidesznek. Ezzel kapcsolatban azt mondta: az MSZP partner a stratégia megvitatásában, de nem partner a külpolitikai irányváltásban.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-08-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite