2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
ItthonAz MSZP szerint vissza lehetne vonni Szaniszló Ferenc díját

Az MSZP szerint vissza lehetne vonni Szaniszló Ferenc díját


Az MSZP szerint az emberi erőforrások minisztere kezében van olyan eszköz, ami jogszerű megoldást kínálna Szaniszló Ferenc Táncsics-díjának visszavonására: egy miniszteri rendeletet kell hozzá saját hatáskörben módosítania.

szaniszloferenc


Lendvai Ildikó, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szocialista tagja keddi közleményében arról tájékoztatta az MTI-t: írásbeli kérdésben hívta fel Balog Zoltán miniszter figyelmét arra, lehetővé tehetné a díj visszavonását, ha már az elismerés pillanatában méltatlan személynek adományozták, vagyis a kitüntetés feltételei már az adományozáskor sem álltak fenn.


A politikus emlékeztet arra: a miniszteri rendelet, amelyet Balog Zoltán személyesen írt alá, tartalmaz részleteket a díj visszavonásának esetére. Hozzátette: a miniszternek nem kell mást tennie, mint saját rendeletét egy mondattal kiegészítenie, "ha valóban igaz, hogy pusztán tájékozatlanságból került sor a díjra méltatlan, megnyilatkozásaival az emberi jogokat súlyosan sértő személy kitüntetésére".


Mint írta, a miniszternek a jogszabály értelmében 15 napon belül kell írásbeli választ adnia.
A közleményben szerepel az is: "az a kormány, amelyik kénye-kedve szerint képes az alaptörvény módosítására, ha akarna, találna módot Szaniszló Ferenc díjának visszavonására is".


A március 15-ei kitüntetettek között Balog Zoltán Szaniszló Ferencet, az Echo TV munkatársát is Táncsics-díjjal tüntette ki, ami miatt többen tiltakoztak. A miniszter később azt közölte: nem volt tudomása a díjazott sértő megnyilvánulásairól. Hozzátette ugyanakkor: a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-03-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite