2019. június 18., kedd - Levente
Keresés a tartalomban
ItthonAz MSZP új koncepciót vár a kormánytól a civil szféra szabályozására

Az MSZP új koncepciót vár a kormánytól a civil szféra szabályozására


Az MSZP új koncepciót vár a kormánytól a civil szféra szabályozására, a kabinet által társadalmi vitára bocsátott tervezet ugyanis az ellenzéki párt szerint lehetőséget adna a civilek kormányzati kontroll alá vonására és jelentősen csökkentené a közhasznú szervezetek számát - mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó.

Lendvai Ildikó


A civil törvény tervezete átveszi a médiatörvény és az egyházi törvény legbírálhatóbb eszközeit: kormányzati irányításra ad lehetőséget és az új regisztrációval alkalmat ad a szervezetek számának csökkentésére - fogalmazott a szocialista országgyűlési képviselő. A politikus azt is kifogásolta, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram helyett létrehozandó Nemzeti Együttműködési Alap döntéshozó és támogatáselosztó testületeiben kétharmados többségbe jutnának a kormányoldal delegáltjai, míg a civilek csak egyharmados képviseletet kapnának, holott jelenleg 90 százalékos az arányuk. Ugyancsak bírálta, hogy a tervezet szerint - amely szigorúbb feltételeket szab a közhasznú szervezetek számára - 2012-től minden civil szervezetnek újra kellene regisztráltatnia magát a bíróságokon. Lendvai Ildikó azt mondta: míg jelenleg a több mint 30 ezer ténylegesen működő civil szervezet fele élvezett kedvezményeket közhasznú szervezetként, a feltételeknek a jövőben legfeljebb a tömörülések 10 százaléka felelhet majd meg.

A politikus nem ért egyet azzal sem, hogy a tervezet az alapítványokat nem szabályozná, így azokról valószínűleg külön jogszabály készül, és azt is kifogásolta, hogy az elosztható források 10 százalékáról a miniszter pályázat és konzultáció nélkül dönthetne. Mint fogalmazott, ez alkalmat ad a szervezetek „kézből etetésére". Az ellenzéki párt azt várja a kormánytól, hogy vonja vissza a tervezetét, és helyette egy olyat bocsásson társadalmi vitára, amelynek kialakításánál támaszkodik a Velencei Bizottság segítségére is.


Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-08-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite