2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz öblösüveggyártást mutatja be a salgótarjáni múzeum új részlege

Az öblösüveggyártást mutatja be a salgótarjáni múzeum új részlege


Az öblösüveggyártás helyi történetét és az üvegművészetet bemutató tanulmányi raktárt alakít ki épületében a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum. A jövő év júniusára elkészülő beruházás költsége 115 millió forint - közölte szerdán, a program bemutatóján az intézmény igazgatója.

Salgótarján1

Shah Gabriella közölte: szakma-, ipar- és várostörténeti jelentőségű a leendő állandó kiállítás, amelyben a Dornyay Béla Múzeum mintegy háromezer darabos üvegműtárgy-készletét is be tudják mutatni. Hozzátette: 100 millió forintot európai uniós forrásból biztosítanak, a többi pénzt Salgótarján önkormányzata és a múzeum állja.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP), Salgótarján polgármestere hangsúlyozta, hogy nem csupán a múltnak akarnak emléket állítani. Közölte, hogy az öblösüveggyártást újraindító, az önkormányzat által is támogatott Tarján Glass Kft. a bizonyíték arra, hogy "jelene, sőt jövője van az üveggyártásnak Salgótarjánban".

A polgármester bejelentette: kezdeményezik az üvegipari szakmunkásképzés újraindítását a nógrádi megyeszékhelyen és bíznak abban, hogy az Üvegváros nevet viselő múzeumi egység az üvegipar tárgyi emlékeinek bemutatásán túl ahhoz is segítséget nyújt, hogy a fiatalok számára újra vonzóvá tegyék az "üveges szakmákat".

Az Üvegváros-projekt szakmai vezetője, Gulyás Gábor közölte: a múzeumi bemutatóteret, oktatóteret, valamint korszerű informatikai háttérrel rendelkező látványraktárat alakítanak ki a Dornyay Béla Múzeum emeleti részében. A beruházással a környék lakosságát, kiemelten a fiatalabb korosztályokat célozták meg, hogy megismerhessék, az idősebbek pedig fel is idézhessék az üveggyártás munkafolyamatait, eszközeit, az üvegmunkások életét.

Salgótarjánban már a település 1922-es várossá nyilvánítása előtt harminc évvel folyt nemzetközi hírű üveggyártás. Az ezredfordulót követően azonban a nógrádi iparmedencében szinte teljesen megszűnt ez a tevékenység, a gyárat 2009-ben felszámolták. A szintén bezárt üveggyapotgyár csarnokaiban azonban helyi vállalkozók 2013 januárjában újraindították a kelyhek, poharak és ajándéktárgyak kézi gyártását.


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-07-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite