2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
ItthonAz ombudsmanhoz fordul a rokkantnyugdíjak ügyében az MSZP

Az ombudsmanhoz fordul a rokkantnyugdíjak ügyében az MSZP


Az alapvető jogok országgyűlési biztosához fordul az MSZP szakpolitikusa, Korózs Lajos a rokkantnyugdíjak megszüntetése miatt, azt remélve, hogy Szabó Máté az Alkotmánybírósághoz (Ab) továbbítja az ügyet.

rokkantnyugdíjasok


A szocialista párt elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az Ab-tól január 1-je óta nem kérheti a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát, ezért fordul az ombudsmanhoz, aki továbbra is kezdeményezheti a törvények normakontrollját. Elmondta, hogy beadványában különösen veszélyeztett társadalmi csoportok jogsérelmére hivatkozik, véleménye szerint ugyanis a rokkantnyugdíjak megszüntetése, átalakítása ellentétes az Európai Unió alapjogi chartjával - így a lisszaboni szerződést kihirdető magyar jogszabállyal -, és az alaptörvénnyel való összhangja is vizsgálható.


Korózs Lajos kifejtette: az év elejétől a III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, illetve rendszeres szociális járadékban részesülők ellátását rehabilitációs ellátásként folyósítja az állam, ha pedig az érintettek március végéig nem kérik egészségügyi felülvizsgálatukat, május 1-jével ellátásuk megszűnik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány ezzel jogerős határozatokat annulál, mivel a szakhatóságok korábban megállapították az ellátásban részesülők egészségkárosodását, illetve ha szükséges, a következő felülvizsgálat időpontját.


Az MSZP-s politikus szerint sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy a felülvizsgálat után az ellátás összege limitálható, így az kevesebb lehet a korábban jogerősen megállapított rokkantsági nyugdíjnál. Az említett rendelkezések nagyjából 195 ezer ember ellátását érintik - mutatott rá.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite