2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz ombudsman munkacsoportja folytatott megbeszéléseket Bátonyterenyén

Ombudsman: sürgős beavatkozást igénylő problémák vannak a közfoglalkoztatásban


Szabó Máté ombudsman szerint sürgős beavatkozást igénylő problémák vannak a közfoglalkoztatásban; az alapvető jogok biztosa helyszíni vizsgálati tapasztalatai alapján a bérkifizetéssel, a közfoglalkoztatásból való kimaradás következményeivel és a képzések elmaradásával kapcsolatos gondokat emelte ki.

Önkormanyzat_bt

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-vel kedden azt közölte: Szabó Máté a jogalkalmazási gyakorlatra és a szabályozásra vonatkozóan összeállított részletes javaslatcsomagját eljuttatta a belügyminiszternek, az emberi erőforrások miniszterének és a vizsgált önkormányzatok jegyzőinek.

A közlemény szerint az önkormányzatok által szervezett közfoglalkoztatással kapcsolatban 2012 első felében sokan tettek panaszt az ombudsmannál kiszolgáltatott helyzetük miatt. Többen sérelmezték, hogy közvetve azért veszítették el a jogosultságukat a szociális támogatásra, mert kimaradtak vagy kikerültek a közfoglalkoztatási rendszerből, és így - egyéb munkalehetőség hiányában - nem tudták igazolni az évi 30 napos keresőtevékenység meglétét.

szabo_mate

Szabó Máté munkacsoportjának tagjai négy megyében, négy település - Jászkarajenő, Bátonyterenye, Gyöngyös, Mány - önkormányzatánál és az illetékes munkaügyi kirendeltségeken is megbeszéléseket folytattak, interjúkat készítettek a közfoglalkoztatottakkal. Ezek során több jogalkalmazási, szabályozási visszásságot is megállapítottak, például, hogy a bérkifizetés időpontjáról szóló előzetes tájékoztatás esetleges, nincs pontos eljárási rend, a közfoglalkoztatotti bérkifizetések ütemezésének bizonytalansága pedig sérti a jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Az ombudsman jelentésében kiemelte: mind a vizsgált településeken, mind pedig országosan sok ember önhibáján kívül azért szorult ki a szociális ellátásból, mert nem tudott igazolni évente legalább 30 napos keresőtevékenységet. A vizsgált települések többségében az önkormányzatnak arról sem volt információja, hogyan szervezhetne közérdekű önkéntes munkavégzést, bizonytalanok voltak abban is, hogyan, milyen dokumentumok bemutatásával igazolható az egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett munka, illetve a háztartási munka - tették hozzá.

Általános tapasztalat volt továbbá, hogy az ellentmondásos feladatkijelölés és követelmények miatt figyelmen kívül hagyták a képzési programokkal összefüggő kötelezettségeket, a jogszabályi előírás ellenére sem tudtak elindulni az országos közfoglalkoztatási programokhoz kapcsolódó szükséges képzések, ami hátrányosan befolyásolta a mezőgazdasági programok eredményességét - olvasható az ombudsmani közleményben.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2012-10-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite