2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonAz önkormányzati rendszert át kell vizsgálni

Az önkormányzati rendszert át kell vizsgálni


Lázár JánosLázár János szerint 2011-ben az egész önkormányzati rendszer jövőjét, feladatait, szerepét, méretét, működési struktúráját át kell vizsgálni.


Erről a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője, Hódmezővásárhely polgármestere Kiskunfélegyházán beszélt. Lázár János szerint az elmúlt nyolc évben az önkormányzatoktól több száz milliárd forintot elvontak, ezért például az oktatási költségeknek csak egy részét fedezi a központi normatíva. Szavai szerint az eladósodott önkormányzatok számára már az is nagy segítséget jelentene, ha bizonyos feladatokat az állam látna el.
Hangsúlyozta: "az önkormányzatokat terhelő nagy összegű hitelek felvételét a kényszer szülte", amiért az elmúlt nyolc év kormányait komoly felelősség terheli.
A fideszes politikus utalt arra, hogy bizonyos települések képtelenek megbirkózni az előttük álló feladatokkal, mert olyan sok forrást vontak el tőlük. Hangsúlyozta: az önkormányzatok feladatainak módosítása "egy nagy rendszer átalakítási kísérlet, amit csak akkor lehet megvalósítani, ha az önkormányzatok és az önkormányzati szövetségek, érdekképviseletek partnerek".
Lázár János szerint azok az önkormányzatok követtek el hibát, melyek a működési kiadásaik fedezetére vettek fel hitelt. "Azok a közösségek, amelyek fejlesztésre használták fel a hitelt, azok nem tettek rossz lépéseket" - fűzte hozzá.
A polgármester utalt arra: maga is egy olyan várost vezet, mely élt az elmúlt évek lehetőségeivel, és jelentős összegű fejlesztési célú hitelt vettek fel és visszaforgatták a város vagyonába. "Hitel nélkül nem működik a világ, az egy tévedés, hogy gazdaságot, vagy társadalmat hitel nélkül is lehet fejleszteni" - tette hozzá.
Lázár János az országgyűlési Fidesz-frakció vezetőjeként elismerően szólt a párt kiskunfélegyházi polgármesterjelöltjének Kapus Krisztiánnak országgyűlési képviselői munkájáról. Véleménye szerint a nehéz gazdasági helyzetbe került településnek az lenne a legjobb, ha kormánypárti polgármester jelöltet választanának a város élére.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite