2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz önkormányzat takaríttatja el a leégett csokoládégyár romjait Salgótarjánban

Az önkormányzat takaríttatja el a leégett csokoládégyár romjait Salgótarjánban


Szeptember végére eltakarítják Salgótarjánban a két évvel ezelőtt leégett csokoládégyár közegészségügyileg veszélyessé vált romjait. Az önkormányzat közgyűlése csütörtöki ülésén egyhangúlag szavazott az ehhez szükséges hétmillió forint elkülönítéséről.

Székiné

A salgótarjáni Lívia Csokoládégyár 2011. október 14-én égett le. A tűz martaléka lett a kiszállításra váró karácsonyi készlet, több tonna csokoládé-alapanyag, valamint a cég teljes dokumentációja. Mivel a tulajdonos az elhúzódó rendőrségi és tűzoltósági vizsgálat miatt nem jutott a biztosítási összeghez, s a hitelezői szorongatták, beszüntette a társaság tevékenységét. Időközben a vállalkozó elvesztette a cég fölötti irányítását is, idén januártól felszámoló rendelkezik a csokoládégyár vagyonával. Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP), Salgótarján polgármestere a közgyűlés csütörtöki ülésén utalt arra, hogy a csokoládégyár az egyik lakótelep közepén, egy kiürített iskolaépületben működött, a tűzeset után egészségre ártalmas, veszélyes anyagok maradtak hátra, amelyeket a tulajdonos nem számolt fel, s eddig az önkormányzat - mivel nem tulajdonos - szintén nem takaríttathatott el. "Tarthatatlan állapot, hogy vaddisznók, patkányok vannak a területen, a leégett tetőszerkezet azbesztje pedig veszélyezteti az egész környéket" - mondta, majd megjegyezte: a társaság, illetve később annak felszámolója a vagyonbiztosítási szerződésük alapján bejelentette kárigényét a Uniqa biztosítónak. A biztosító az idén márciusban megváltoztatta korábbi álláspontját, és megtagadta a kártérítés kifizetését - tette hozzá.

A polgármester az MTI-vel azt közölte: mivel a veszélyes hulladék eltakarításának költségeire is fedezetet nyújtó kártérítési összeg peres eljárásban esetleg csak évek múlva fog rendelkezésre állni, azt indítványozta, hogy az önkormányzat előlegezze meg ennek csaknem hétmillió forintos költségét. Ezt egyhangúlag elfogadta a közgyűlés, így szeptember végére elszállíthatják a leégett csokoládégyár romjait, és mentesíthetik a lakótelepet a veszélyes hulladéktól - mondta.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-08-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite