2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz önkormányzat tulajdonába került a tolmácsi Szentiványi-kastély

Az önkormányzat tulajdonába került a tolmácsi Szentiványi-kastély


Hat évig húzódó per lezárultával Tolmács önkormányzatának a tulajdonába került a műemléki védelem alatt álló Szentiványi-kastély; a nyugat-nógrádi községben még nem döntöttek az épület hasznosításáról - tájékoztatta Hajnis Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester kedden az MTI-t.

Nógrád címer

A polgármester elmondta, hogy 1992-ben egy magyar befektető vásárolta meg a falu közepén álló kastélyt a rétsági önkormányzattól (Tolmács akkor még Rétság városrésze volt), végzett is felújításokat az épület külső részén, megjavíttatta a tetőszerkezetet, azután viszont elhagyta a települést.

Az eltűnt befektető banki hitelei miatt vagyonrendezés alá került a kastély, Tolmács önkormányzata pedig 2004-ben 2,8 millió forinttal megnyerte a licitet - idézte fel Hajnis Ferenc, hozzátéve: mivel azonban a vagyonrendező újra meghirdette a licitet, és 2007-ig húzódott a vagyonrendezés, az önkormányzat 2007-ben bíróságon támadta meg az eljárást.

A per lezárult, március elején hivatalosan az önkormányzat tulajdonába került a rossz állapotú kastély - közölte a polgármester.

A 18. században épült, barokk stílusú, földszintes épületben korábban óvoda és iskola működött, de az 1970-es évektől üresen áll.

Hajnis Ferenc elmondta, fel kell értékeltetni az épületet, hasznosításáról a testület sem tárgyalt még, de olyan befektetőre számítanak, aki "fantáziát lát benne" akár úgy is, hogy az épület önkormányzati tulajdonban marad.

Hozzátette: a korábbi vevő kastélyszállót akart kialakítani, ennek tervei elérhetők az önkormányzatnál.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2013-03-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite