2019. március 27., szerda - Emánuel
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz Öblösüveggyár egykori dolgozói futhatnak a pénzük után

Az Öblösüveggyár egykori dolgozói futhatnak a pénzük után


A végéhez közeledik a Salgótarjáni Öblösüveggyár felszámolása, a hitelezők sorban állnak, az egykori dolgozók közül sokan nem jutnak majd a végkielégítésükhöz.

Öblösüveggyár


A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában nyilatkozó három dolgozó közül az egyiknek 950 ezer forinttal tartozik a cég, a másiknak 237 ezerrel, harmadik társuknak 960 ezerrel. Mint elmondták, akad olyan személy, akinek időközben sikerült elmennie nyugdíjba, más üveggyári dolgozó pedig munkanélkülivé vált, és üvegfúvóként nem is látszik, hová tudna elhelyezkedni. Vannak néhányan olyanok mis,a kik külföldön próbáltak szerencsét, Németországban vagy Finnországban, de ott sem tudnak mindenkit felvenni. A salgótarjáni gyárat négy éve állították le, a volt alkalmazottak szerint körülbelül 250-300 embernek tartozik a cég.


Az öblösüveggyárat végül megvásárló új tulajdonosok már kiegyenlítették a cég árát, a dolgozók viszont továbbra sem jutottak a pénzükhöz. Balázs Miklós, a gyár felszámolója a 180 percben elmondta, az R-Glass Hungary nevű öblösüveggyár többszöri meghirdetés után talált vevőre, aki a vételárat az év elejével kifizette. Az üzem az új tulajdonos birtokába került, jelenleg a felszámolás befejezési műveletei zajlanak. A vételár mellett a cég működéséből, vagyonelemeinek, készleteinek értékesítéséből is származtak bevételek, amely felosztása most vált aktuálissá - mondta Balázs Miklós.

ezo_banner

HIRDETÉS

Felosztani azonban csak azt lehet, ami van, ugyanis az üzem vagyonának csaknem egésze jelzáloggal, zálogjoggal, illetve az adóhatóság foglalásával biztosított követelés. A dolgozók 110 millió forinton osztozkodhatnak, ám nekik ennél 30 millióval több járna. Nem lesz minden dolgozónak elegendő pénzeszköz. A csődtörvény egyértelműen meghatározza, hogy a felszámolás költségeit az esedékességkor kell kifizetni, vagyis időrendi sorrendben juthatnak a dolgozók a pénzükhöz. Sokak számára talán szimpatikusabb lenne, ha arányosan mindenki kapna valamennyit, de a jogszabály ezt nem teszi lehetővé, így lesz akit teljes egészében kifizetnek, és lesz 20-25 fő, aki számára nem marad pénz. - mondta Balázs Miklós, a Salgótarjáni Öblösüveggyár felszámolója.


Forrás: Kossuth Rádió/ MTI - HÍRCENTRUM/HÍR PORT24

 

 

2012-06-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite