2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonAzonnali megoldást követel az MSZP a devizahitelesek védelmében

Azonnali megoldást követel az MSZP a devizahitelesek védelmében


Azonnali megoldást követel a kormánytól az MSZP a devizahitelesek védelmében; a szocialista párt szerint az ügyben átfogó vizsgálatra is szükség van - erről Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja beszélt vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján.


Szanyi Tibor


"A szocialista párt azt követeli, azt kéri a kormánytól: álljon a dolgok élére, legyen ő az úr a háznál a bankok helyett" - fogalmazott Szanyi Tibor hozzátéve: a bankfelügyelettel, a Bankszövetséggel, a Magyar Nemzeti Bankkal és az európai bankfelügyelettel indítsanak átfogó vizsgálatot a szocialista párt által felvetett három kérdésben.


Mint mondta, e három kérdés az: miért hárítják át az ügyfelekre az árfolyamkockázatokat a bankok, amelyek kötelesek árfolyamfedezeti biztosítást köti a devizahitelek esetében; a bankok, amelyek Magyarországon nyújtanak hitelt, a szokásos banki költségeket miért devizában állapítják meg; valamint a bankok hajlandóak lennének-e a kamat, illetve a kamatfelár költségeket nem számítva, minden egyéb más feltételekben a szerződéskori állapothoz visszatérni?


Szanyi Tibor közölte: pártja szerint ha a három kérdésben megfelelő válasz születne, akkor a probléma nagyságrendekkel enyhülne. A politikus szerint a kormány nem látja el szabályozási és ellenőrzési feladatát a devizahitelek területén. Az MSZP gyanúja szerint a kormány azért nem csinál semmit, és azért hagyja, hogy bankok "gátlástalanul és féktelenül szipolyozzák (...) a devizahiteleseket", mert a bankadó a kormány számára egy olyan finom falat, amely mellett szemet huny a bankok garázdálkodása felett - mondta. Emlékeztetett: a devizahitelek Járai Zsigmond jegybanki elnöksége idején "futottak fel", és a 2008-as válság bekövetkeztéig kedvező hitelforma volt a bankoknak és az ügyfeleknek is. A válságnak köszönhetően azonban "elszabadult a pokol", és úgy tűnik, hogy a bankok a kockázatok döntő hányadát az ügyfelekre és a kormányra hárították át - fűzte hozzá.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2011-07-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite