2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Test és lélekAzonosították az agresszív természetű emlőrák hátterében álló géneket

Azonosították az agresszív természetű emlőrák hátterében álló géneket


A gyakran halállal végződő, úgynevezett háromszorosan receptornegatív emlődaganatban szenvedők számára nyújt reményt, hogy amerikai kutatók azonosították a betegséghez köthető géneket.

genekrak


Ennél az agresszív ráktípusnál nincs sem ösztrogén-, sem progeszteronreceptor, sőt HER2-receptor sincs, azaz mind a három receptorfajta hiányzik, amelyekhez a mellrák elleni szerek hozzákötődhetnek. Ezért az ebben a típusú emlődaganatban szenvedő nők nem reagálnak a szokásos kemoterápiás szerekre, nagyobb a halálozási arányuk.

Az amerikai Harvard Egyetem orvosi karához kapcsolódó Dana-Farber Rákintézet kutatóinak most sikerült 15 gént azonosítaniuk, melyek a mellrák háromszorosan receptornegatív típusával vannak kapcsolatban. Erre a tumorfajtára jellemző, hogy a daganat sok őssejtekhez hasonló természetű sejtet tartalmaz, amelyek gyorsan osztódnak. A most fellelt gének ezekben a sejtekben működnek, és a növekedéshez szükségesek a Jak2/Stat3 jelű molekuláris útvonalon.

Ezt a biológiai mechanizmust már korábban is vizsgálták, akkor egy bizonyos típusú vérrák kialakulásában betöltött szerepét keresték, amelynek eredményeként azóta folyamatban van két gátlószer klinikai kipróbálása. Három további hatóanyag pedig a fejlesztés korábbi szakaszában van.

"Ezeknek a célpontoknak a felfedezése gyors ütemben vezet majd el olyan klinikai próbákhoz, amelyeket abban a reményben folytathatnak le, hogy kifejlesztik a háromszorosan negatív mellrák első specifikus terápiáját" - hangsúlyozta Polyak Kornelia, az intézet emlőrákra szakosodott genetikusa.
Az eredeti tanulmányt a Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban tették közzé.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-06-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite