2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
ItthonAz Operettszínház, a Trafó és a Felvonulási tér átadását kezdeményezi a főváros

Az Operettszínház, a Trafó és a Felvonulási tér átadását kezdeményezi a főváros


A Budapesti Operettszínház, a Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. és a Felvonulási tér állami tulajdonba adását javasolják a Fővárosi Közgyűlésnek benyújtott előterjesztésükben Bagdy Gábor és Csomós Miklós főpolgármester-helyettesek. A Trafó igazgatója, Szabó György borúlátóan, az Operettszínház főigazgatója, Kerényi Miklós Gábor optimistán fogadta az előterjesztés hírét.

Budapesti Operettszínház


A két főpolgármester-helyettes által szignált előterjesztés emlékeztet arra, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kezdeményezte a fővárosi tulajdonú és fenntartású Budapesti Operettszínház és Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. közfeladatainak, ingatlanainak és ingóságainak ingyenes átadását a magyar állam részére; ez a javaslat szerint 2012. január 1-jei hatállyal valósulhat meg.


Az előterjesztők szerint a két intézmény által a főváros kulturális életében betöltött szerep megőrzése biztosított lesz a nemzeti intézményi körbe kerüléssel, továbbá az állam tulajdonába kerülő gazdasági társaságként a két szervezet várhatóan "kiszámíthatóbb támogatási kondíciók mellett" folytathatja tevékenységét. Kerényi Miklós Gábor főigazgató az előterjesztés kapcsán az MTI-nek úgy fogalmazott: "mivel a fővárosnak nincs pénze arra, hogy kiemelten kezelje a Budapesti Operettszínházat, szükségszerűnek látszik, hogy állami kézbe kerüljön, egy kategóriába a többi nemzeti intézménnyel". Véleménye szerint a klasszikus operett repertoár és a magyar irodalmi alapanyagból készülő új musicalek együttesen nemzeti jelleget kölcsönöznek a teátrumnak.


Az Operettszínház a Magyar Állami Operaház után a második legnagyobb színházi intézmény az országban, 650 alkalmazottat foglalkoztat és a dalszínházon kívül egyedül bír szimfonikus méretű önálló zenekarral. "Évente 550 előadást játszunk, 400 ezren fölüli nézőszámmal" - mutatott rá Kerényi Miklós Gábor.


Mint mondta, az évadtervet az átadás-átvétel nem befolyásolná, az évad első felében, tehát a naptári év végéig, amíg az ügyletnek le kellene bonyolódnia, Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Szörényi Levente művei kerülnek színre, sőt Claude-Michel Schönberg Miss Saigonja is valamelyest magyar alkotásnak tekinthető a félig magyar származású zeneszerző révén - jegyezte meg.


Szabó György, a Trafó ügyvezető igazgatója is úgy látja, hogy a tulajdonosváltás az év végéig eltervezett programban nem okozna változást. A helyzet bizonytalansága azonban nehéz helyzetbe hozza őket: a büfét és a klubot üzemeltető cég szerződése például lejárt, és a bizonytalanság miatt nincs pályázójuk erre a részre. De sok művész is elbizonytalanodott, akar-e a Trafóban, a Trafóval tovább dolgozni. Mivel az országhatáron túl is híre ment az "államosításnak", és felmerült, hogy a Trafó szerepe esetleg változik, több külföldi partnerben is kétség támadt, érdemes-e például ide "exportálni" produkcióikat - fogalmazott Szabó György, hozzátéve: komoly gondot jelent, hogy kivárnak azoknak a kulturális hálózatoknak a tagjai is, amelyekkel a Trafó korábban közösen pályázhatott európai uniós támogatásokra.


A Trafó vezetője megjegyezte: furcsának tartja, hogy eddig sem szóban, sem írásban nem kapott érdemi információt az intézményhez kapcsolódó elképzelésekről.


A Fővárosi Közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint a NEFMI kulturális célú hasznosításra kívánja átvenni a Felvonulási tér fővárosi tulajdonú részét is (a mellékelt szándéknyilatkozat szerint ez mintegy 97,2 százalékos tulajdoni hányadot jelent). A városfejlesztési célú hasznosításról a felek később állapodnak meg. Az ingatlanok átadás-átvételéhez a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása után a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a Fővárosi Önkormányzatnak szándéknyilatkozatot kell aláírnia.


A szándéknyilatkozatban foglalt feltételeknek - többek között az értékbecsléseknek és az átsorolásoknak - december 1-ig kell megvalósulniuk, ellenkező esetben új szándéknyilatkozat megkötése szükséges.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-06-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite