2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
NagyvilágAz orosz rendőrök fizetését négyszeresére emelik

Az orosz rendőrök fizetését négyszeresére emelik


Átlagosan négyszeresére emelik az orosz rendőrök fizetését - ez áll abban a jogszabályban, amelyet az állami duma elfogadott, s Dmitrij Medvegyev államfő a szerdai orosz lapok közlése szerint alá is írt.

oroszrendorseg

Egy rendőrhadnagy bruttó fizetése jelenleg mintegy 224 ezer, pótlékokkal mintegy 305 ezer forintnak megfelelő összeg.

Az új törvény jelentősen szűkíti a pótlékok számát: az eddigi 40 féle pótlék helyett csupán 8 maradt: a ledolgozott évek száma szerint, a rang szerint (az alapfizetés 5-30 százaléka), a különleges körülmények közötti szolgálatért (legfeljebb 100 százalék), az államtitkokkal való munka fejében (legfeljebb 65 százalék), a különleges helyeken - magas hegyvidéken, sivatagban - teljesített szolgálatért, valamint a prémiumok és egyszeri jutalmak.

A szolgálati időért járó pótlék ötévente emelkedik majd: a második évtől az alapfizetés 10 százalékát teszi ki, az 5-10. év között 15 százalékát, a huszadik évtől kezdve a fizetés 30 százalékát teszi majd ki.

A rendőrök továbbra is 20 szolgálati év után mehetnek nyugdíjba, s ha ezt választják, hét havi fizetnek megfelelő végkielégítés jár nekik, s ha előbb menne valaki nyugdíjba, kéthavi végkielégítést kap majd. Ahogyan a rendőrök új fizetése, a nyugdíja is magasabb lesz a többi állampolgárénál, az utóbbi mintegy 30 százalékkal.

A törvény rögzíti azt is, hogy ha egy rendőr hivatása teljesítse közben életét veszti, családja mintegy 20,5 millió forintnak megfelelő kompenzációra számíthat, s hogy 10 évi szolgákat után a rendőrök lakásépítési hozzájárulásra tarthatnak igényt.

Végül a jogszabály külön gondoskodik a rendőrök orvosi és szanatóriumi ellátásáról, és rögzíti a szolgálatban elhunytak családjainak támogatását, egyebek mellett azt, hogy gyerekeik előnyt élveznek az egyetemi felvételeknél.

Az 1917-es forradalom óta milíciának nevezett testületet nemrég rendőrségnek nevezték el, s ezzel kapcsolatban a legmagasabb szintig minden rendőrnek vizsgákon és vizsgálatokon kellett átesnie.

Az utóbbi években az orosz rendőrök különösen sok feltűnést keltő bűncselekményt hajtottak végre: volt, aki halomra lőtte egy élelmiszerbolt vásárlóit, de a bűnbandák fedezése, az ittas állapotban való gázolás, sőt, az utóbbi időben a kábítószer-kereskedelemben való részvétel szinte mindennapos hír. Emellett a lakosság számos felmérés szerint a rendőrséget tartja az egyik legkorruptabb szervezetnek.

A fizetések ilyen jelentős mértékű emelésének egyik célja nyilván a korrupció visszaszorítása, de nagyon sokan tartanak attól, hogy e téren a nagyobb keresettől nem sok változás várható.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite