2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonAz Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összegezte az elmúlt napok árvízi helyzetét

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összegezte az elmúlt napok árvízi helyzetét


Dunántúlon és az Északi-középhegységben hullott eső mennyisége területi átlagban 20-60 mm között változott, egyes helyeken elérte a 86 mm-t is. A ciklont kísérő csapadékhullám a szlovákiai vízgyűjtőkön is nagy kiterjedésű esőzést okozott. Hétfőn és kedden még sokfelé várható eső, zápor, de a csapadék mennyisége már jóval kevesebb lesz.

árvíz03


Az átvonuló ciklon miatt a fővárosban és a megyékben a fakidőlések, vízszivattyúzások, épületkárok miatt hétfő reggelig összesen 3159 esetben került sor tűzoltói beavatkozásra, ebből 1075 vízszivattyúzás, 1176 fa eltávolítás, 104 épületkár. A sérültek száma 2 fő.

Árvízvédelmi- és a helyi vízkárhelyzet

Folyóinkon jelenleg 539 km hosszban van védelmi készültség érvényben.
 I. fokú 242 km hosszban, a Tarnán ,a Bodrogon és a Hernádon
 II. fokú 229 km hosszban a Zagyván, az Ipolyon
 III. fokú 68 km hosszban a Sajón

A Sajó teljes hosszán LNV közeli vízállások kialakulása várható, legkritikusabb település Sajóecseg.

A Hernád árhulláma is megközelítheti az LNV szintjét,ahol a legkritikusabb települések Hernádszentandrás, Kiskinizs, Ócsanálos.

Az Ipoly vízállása a folyó teljes hosszán III. fokú szintet elérő, és meghaladó mértékig emelkedhet. Ipolytarnócon az LNV-t meghaladó vízállás is kialakulhat.

Az előrejelzések péntektől fokozatosan kisebb árhullám kialakulását prognosztizálták, így az esetleges nagy létszámú kitelepítés helyett az árvízi védekezés került előtérbe, amit a BAZ MVB a szombat 21.00 órás 2. soron kívüli ülésén meg is tervezett.

Vasárnap Miskolcon a lehulló csapadék és a Szinva patak áradása miatt rendkívüli helyzet alakult ki, melynek következtében a polgármester kezdeményezte a „vészhelyzet" kihirdetését a város területére, mely alapján került sor a miniszteri és az OKF főigazgatói látogatásra. Miniszter úr állásfoglalása alapján a védekezéshez szükséges költségeket a vis maior alap biztosítja.

Miskolcon kívül számos helyen alakult ki jelentős helyi vízkár Mezőörsön, Vámosgyörkön, Kemencén, Piliscséven, Szentendrén, stb.

Nógrád megye: Hugyagon, Kállón, Szirákon, Bátonyterenyén és Sámsonházán az alacsonyabban fekvő lakóépületek kerültek veszélybe, melynek elhárítása során 2500 db homokzsákot használtak fel, és 2 főt ki is telepítettek.
Szécsényben a Szentlélek-patak gátja átszakadt, ennek következtében a település több utcáját elöntötte a víz, a kárelhárításhoz 1500 db homokzsák került beépítésre.
Bátonyterenyén a Maconkai víztározó túltöltöttsége miatt megszervezték 150 fő kitelepítését de a kitelepítésre nem került sor.
Ipolytarnócon és Litkén több házat homokzsákkal védenek.
Országos szinten a hivatásos katasztrófavédelmi szervek továbbra is figyelemmel kísérik a hidrometeorológiai helyzet alakulását, valamint a vízügyi szervekkel és a települési önkormányzatokkal közösen végzik a szükségessé váló lakosságvédelmi feladatokat.

Az értékelt időszakban összesen közel 3000 fő vett részt a védekezésben, melynek során több mint 200.000 homokzsák került beépítésre és 2093 főt kellett kitelepíteni.

Ezek az adatok olvashatók az összegzésben. A nograd24.hu szerkesztősége is a védekezésre kéri a megye lakosságát. Önkéntesek és segítő adományok sokat segítenek ebben a kritikus helyzetben.

Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság/ nograd24.hu

 

2010-05-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite