2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonAz orvos fizet majd a műhibáért

Az orvos fizet majd a műhibáért


A betegnek a kórház, a kórháznak viszont a vétkes orvos fizethet kártérítést ez év közepétől az elvesztett műhibaperek miatt - hívja fel a figyelmet a Világgazdaság. Szakértők szerint, bár a törvénymódosítás körül még sok a nyitott kérdés, az orvosok ezentúl sokkal körültekintőbben járnak majd el, hogy a pereket megelőzzék.

műtét


A januárban államosított 33 fővárosi, illetve megyei kórház ellen jelenleg 357 műhibaper folyik. Ezekben a perérték összességében mintegy 5,5 milliárd forintra rúg - tudta meg a lap a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI). A munka törvénykönyve (Mt.) egyik, júliusban hatályba lépő módosítása pedig lehetővé teszi majd, hogy a kórházak részben vagy egészben a vétkes dolgozóval fizettessék meg a megítélt kártérítést - hívja fel a figyelmet a műhibaperes ügyvéd, biztosítási szakjogász. Simon Tamás hangsúlyozza: a betegek, illetve hozzátartozóik közvetlenül ez után is csak a kórházakat, rendelőket perelhetik.


A jelenleg hatályos jogszabályok szerint legfeljebb a dolgozó egyhavi átlagkeresetének felére tarthat igényt a munkáltató, és ezt az összeget még a helyi kollektív szerződések is csak maximum hathavi átlagkeresetre emelheti. Kivéve, ha úgynevezett közreműködői (megbízási) szerződés van a kórház és az orvos között, mert ez esetben polgári peres úton már most is behajtható a dolgozón a kártérítés teljes összege.


Az év második felétől viszont a munkaügyi peres úton továbbhárítható kártérítés mértéke már alapesetben is maximum négyhavi távolléti díj, amelyet a kollektív szerződés viszont akár nyolc havi összegre is emelhet. Változás az is, hogy ezentúl a súlyosan gondatlan, valamint a szándékos károkozásnál a megítélt kártérítést teljes mértékben be lehet hajtani a munkavállalón, most csak az utóbbi esetben van erre lehetőség.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite