2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz őskőkori vadászatot mutatják be Salgótarjánban

Régészet napja - Az őskőkori vadászatot mutatják be Salgótarjánban


Az őskőkori vadászatot és a 16-17. századi katonaközösségeket is bemutatják Salgótarjánban a Dornyay Béla Múzeumban a régészet napi programokon, az érdeklődők a középkori-kora újkori Salgó várába is ellátogathatnak - tájékoztatta az MTI-t az intézmény igazgatója.

salgotarjangarzon

Shah Gabriella elmondta: pénteken Zandler Krisztián régész avatja be a látogatókat a középső, illetve a felső őskőkorban a Cserhát és az Ipoly vidékén élő vadászok, az úgynevezett mamutsztyepp állataira vadászó neandervölgyi ősemberek és az anatómiailag modern emberek életébe.

Az előadások arra keresik a választ, milyen szempontok szerint választották ki táboraik helyét a neandervölgyi vadászcsoportok, milyen állatokra vadásztak, hogyan készítették eszközeiket, és azokat milyen munkavégzésre használták, majd az éghajlat változása következtében hogyan változtak a zsákmányállatok, a vadásztáborok és az eszközök.

Tóth Balázs régész arról ad képet, hogyan éltek, hogyan határozták meg magukat, és milyen anyagi kultúrát hagytak maguk után a 16.-17. századi Magyarország területén egymás ellen harcoló nyugat-európai, magyar, és oszmán-török, valamint balti csapatok.

Szombaton Tóth Balázs vezetésével látogathatnak a salgói várba a program résztvevői. A kiránduláson megismerkedhetnek a vár történetével, építésének korszakaival, az egykor ott lakók életével, a 13. század végétől a tizenöt éves háborúig.

 

Forrás: MTI2017-05-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite