2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
NagyvilágAz összes uniós állampolgárt kimenekítik Líbiából

Az összes uniós állampolgárt kimenekítik Líbiából


Az EU-s polgárokat először hajóval Máltára szállítanák, majd onnan repülhetnének haza. Fel kell készülni a menekültáradatra is - közölte a magyar belügyminiszter.

Líbia02


"Elsődleges feladatunk a Líbiában rekedt EU-állampolgárok hazahozatala az unióba" - mondta Pintér Sándor belügyminiszter Brüsszelben adott nyilatkozatában, az uniós országok belügyminisztereinek tanácskozása előtt. Pintér a magyar EU-elnökség képviseletében elnököl a megbeszélésen.


A magyar belügyi tárca irányítója elmondta: a polgári védelmi központokat - így az uniós megfigyelő és információs központot is - működésbe helyezték. Lehetőség van arra, hogy a tagállami felajánlások nyomán hajókkal Máltára szállítsák az uniós polgárokat, ahonnan aztán minden ország repülővel hazaszállítja saját állampolgárait.


Menekültáradat várható


"Ha ezt megoldottuk, akkor kell felkészülni arra, hogy lesz-e menekültáradat" az észak-afrikai fejlemények következtében - mondta Pintér, és közölte: az olasz belügyminiszter ezen a napon ismerteti kollégáival, milyen segítséget kér kormánya az uniótól a menekültügyi helyzet kezeléséhez.


Az utóbbi hetekben ezrek érkeztek Észak-Afrika felől az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére.
"Jelenleg mintegy 5 ezer menekült van Olaszországban, ami nem tekinthető olyan mértékű tömegnek, hogy a helyzetet kellő szolidaritási támogatás mellett Olaszország ne tudná megoldani" - mondta a magyar belügyminiszter. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy a helyzet rosszabbra fordulása esetén mekkora menekültáradattal kell számolni, illetve megjegyezte, hogy a helyzet akár le is nyugodhat.


Továbbutazhatnak


Felhívta a figyelmet arra, hogy Görögországban például százezer felett van a menedéket kérők száma, és az ő elszállásolásukat Görögországnak kell biztosítania. Mint elmondta, Görögországban bevetették az uniós határvédelmet segítő, Frontex nevű intézmény egységeit is, aminek köszönhetően mintegy 40 százalékkal csökkent az illegális határátlépők és menedéket kérők száma.

 

Líbia03


Emellett - tette hozzá - bírói ítélet is született, valamint tagállami segítségnyújtási felajánlások is érkeztek arra, hogy nem küldik vissza Görögországba azokat a menekülteket, akik Görögországba érkeztek először, de aztán továbbmentek más uniós országba. Korábban az úgynevezett dublini rendszer értelmében a menekültek ügyét mindig az "elsődleges érkezés országának" kellett megoldania.


Aktiválták a polgári védelmi mechanizmust


Martonyi János külügyminiszter szerda délután úgy döntött, aktiválják az EU polgári védelmi mechanizmusát a konzuli segítségnyújtás támogatására, az uniós polgárok hazaszállításának megkönnyítésére, mivel az elmúlt napokban Líbiában kialakult válsághelyzet miatt több mint ötezer uniós polgár rekedt az országban - közölte a Belügyminisztérium.
Az EU soros elnökeként Magyarország a mechanizmus aktiválásával jelezte a tagállamoknak, hogy az EU Monitoring és Információs Központján (MIC) keresztül bocsássák rendelkezésre az evakuációhoz szükséges tagállami szállítási kapacitásaikat - tájékoztattak.


A közlemény szerint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azonnal reagált a kialakult helyzetre, a Brüsszelben tartózkodó katasztrófavédelmi tiszttel megerősítette a MIC-et, és az aktiválásról haladéktalanul tájékoztatta a BM-et, a Külügyminisztériumot, az EU-, a NATO- és az ENSZ-képviseletekre kihelyezett szakdiplomatákat, illetve a tripoli magyar nagykövetséget. Emellett megkezdték a hazaszállítás műveleti tervezését, továbbá információt gyűjtöttek és műholdas felvételeket kértek az EU-tól és a NATO-tól - fejtették ki.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite