2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonA zseblopások veszélyeire figyelmeztet a rendőrség az ünnepek közeledtével

A zseblopások veszélyeire figyelmeztet a rendőrség az ünnepek közeledtével


A zseblopások veszélyeire figyelmeztetett a rendőrség a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó vásárlások apropóján. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtöki sajtótájékoztatóján a Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának elsőéves diákjai mutatták be a bűncselekmény legjellemzőbb formáit egy budapesti bevásárlóközpontban.

zsebtolvajok

Képünk illusztráció!


Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője a bemutató után azt mondta, kis odafigyeléssel megakadályozhatják az emberek, hogy sértetté váljanak.


Kovács Viktória, az ORFK szóvivője arról beszélt, hogy a zseblopások száma elsősorban a turisztikai szezonban emelkedik, de kismértékben az év végén is.


A diákok szituációs gyakorlatokat mutattak be, elsőként azt, hogy egy kirakat vagy információs pult előtt nézelődő mögé ketten álltak, az egyik elkövető eltakarta azt, hogy a másik mit csinál, és kilopták a sértett tárcáját a táskájából. Egy másik szituációban a mozgólépcsőn imitálták ugyanezt. Utána azt mutatták be, hogy az elkövető pénzváltás ürügyén veszi rá a járókelőt arra, hogy vegye elő a pénztárcáját, majd egy térképet vagy más papírt a tárcára téve, érdeklődést színlelve veszi ki a belőle a pénzt.


Kovács Viktória az utóbbi idők egyik legjellemzőbb módszereként említette azt, amikor két-három nő odamegy valakihez, terítőt, ruhaneműt árulva neki, és így lopják meg a járókelőt. Szintén gyakori módszerként mutatták be azt, hogy éttermekben, kávézókban a székre terített kabát zsebéből lopják ki a telefont, illetve az értékeket.


Németh Ágnes az ünnepi bevásárlásokhoz kapcsolódóan arra hívta fel a figyelmet, hogy lehetőleg őrzött parkolókban hagyják autóikat az emberek, és amikor megvásárolták a karácsonyi ajándékot, tegyék a csomagtartóba, ne hagyják szem előtt. Arra is figyelmeztetett, hogy online vásárlással csak olyan helyről vegyenek ajándékot, ahol az áruház oldala egy általuk ismert bank internetes felületére irányít, illetve lehetőség szerint utánvéttel vagy késleltetett fizetéssel vásároljanak.


Zsúfolt helyeken, például tömegközlekedési eszközökön a rendőrség szerint nem ritka az, hogy hangos szóváltással vagy ájulást színlelve terelik el az emberek figyelmét, és veszik ki a táskából az értékeket.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-12-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite