2019. július 15., hétfő - Henrik
Keresés a tartalomban
ItthonAz új Büntető törvénykönyvről kezd vitát az Országgyűlés

Az új Büntető törvénykönyvről kezd vitát az Országgyűlés


A kormány tervei szerint 2013-tól hatályba lépő, új Büntető törvénykönyvről (Btk.) kezdődik általános vita az Országgyűlés mai ülésén, amelyen a képviselők még egyebek mellett a piacfelügyeletről szóló kormányzati jogszabályjavaslatról is elmondhatják véleményüket.

parlament001


Az ülésnap reggel 9 órakor az új Btk.-ról szóló javaslat általános vitájával kezdődik. Ennek során elsőként a kormány ismertetheti előterjesztését, amelyet ezúttal még csak a frakciók vezérszónokai értékelhetnek, a további képviselői felszólalásokra ugyanis csak az általános vita későbbi folytatása során kerülhet sor. A kormány tervei alapján az új Btk. 2013-ban lépne hatályba és egyebek mellett rendelkezne a büntethetőséget kizáró jogos védelemről, aminek értelmében a megtámadott személynek védekezése során nem kell az arányosságra figyelemmel lennie, akár az élet kioltásáig is elmehet. Az előterjesztés értelmében a büntethetőség korhatára 12 éves korra csökkenhet az élet elleni bűncselekmények esetében, amit kedden az alapvető jogok biztosa bírált; Szabó Máté szerint ugyanis a deviáns gyerekek problémáját nem elsősorban büntetőjogi szankciókkal kellene megoldani.


Várhatóan a délutáni órákban kezdődhet általános vita a kormány deregulációs törvénycsomagjáról, amely összesen négyszázhatvan törvényt helyez hatályon kívül. A Ház ezt követően kezdheti tárgyalni a termékek piacfelügyeletéről szóló javaslatot, amelyben a kabinet azt kezdeményezi, továbbra is elsősorban a gyártó legyen köteles gondoskodni a termék biztonságáról, ugyanakkor az importőr, illetve a forgalmazó se hozhasson forgalomba a használójára veszélyt jelentő árut. A képviselők utolsó napirendi pontként a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló törvény, Pintér Sándor belügyminiszter által kezdeményezett módosításához szólhatnak hozzá.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-05-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite