2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonAz új Ptk.-ról vitatkozik ma a Parlament

Az új Ptk.-ról vitatkozik ma a Parlament


Az Országgyűlés mai ülésén kezdi meg az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) általános vitáját, amelyben ezúttal a kormány expozéjára, valamint a frakciók vezérszónoki felszólalásaira kerül sor.

parlament001


A Ház ezúttal is reggel 9 órakor kezdi munkáját, de ahogy az hasonló esetekben általában lenni szokott, a képviselők a hét harmadik napján már nem jelentkezhetnek napirend előtti felszólalásra. A parlament így rögtön elkezdheti az új Ptk.-ról szóló előterjesztés tárgyalását. A kabinet július 11-én nyújtotta be indítványát, amelyet nem a kormány, hanem a Vékás Lajos akadémikus vezette polgári jogi kodifikációs főbizottság dolgozott ki.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábban a változtatásokra példaként említette, hogy a családjogi törvény rendelkezései integrálódnak a Ptk.-ba, továbbá kibővülnek a jogi személyekre vonatkozó általános rendelkezések, és a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályozást is beépítik a javaslatba. Emellett az előterjesztés pontosítja például a rokontartás, az örökbefogadás és a gyámság szabályait.


Az ülésnap további részében elsőként az Állami Számvevőszék 2011. évi szakmai tevékenységéről szóló beszámolót értékelhetik a képviselők, majd a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról kezdődik általános vita. Utóbbiban Lázár János fideszes képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt kezdeményezi, hogy a 2010-ben létrehozott Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap térítésmentesen átadhassa eszközeit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek. Zárásként az egészségügy többletforráshoz juttatását célzó, kormány által kezdeményezett törvénymódosításokról mondhatják el véleményüket az Országgyűlés tagjai.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite